Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
ES parama Ukrainai, Ukrainos grūdų tranzitas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Josepas Borrellis ir Dmytro Kuleba.

Svarbiausių spalio 3-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vokietija planus dislokuoti brigadą Lietuvoje paviešins kitą savaitę

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, Vokietijos planas dėl brigados dislokavimo šalyje bus pradėtas viešinti kitą savaitę, tačiau Lietuva savąjį planuoja pateikti dar per kelis mėnesius. Berlynas planuoja Lietuvoje dislokuoti karių brigadą, o Vilnius tam ruošia reikalingą priimančios šalies infrastruktūrą. Vokietija prieš dislokuodama karius įsipareigojo iki šių metų ketvirto ketvirčio parengti dislokavimo planą ir jį pristatyti Lietuvai. Lietuvoje šiuo metu dislokuotas brigados priešakinis vadovavimo elementas.

Erikas Ovčarenko/BNS
Infrastruktūros kol kas nedaug.

Pabandom iš naujo

Nacionalinio transliuotojo LRT generaline direktore antradienį naujai kadencijai perrinkta Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, įstaigai vadovavaujanti nuo 2018 metų. Apie tai pranešė LRT tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka.

Ši LRT vadovo atranka buvo trečioji šiemet. Ankstesni konkursai baigdavosi lygiosiomis, M. Garbačiauskaitei-Budrienei ir komunikacijos specialistui Aisčiui Zabarauskui surinkdavus po pusę tarybos narių balsų. Šioje atrankoje A. Zabarauskas nedalyvavo. Su M. Garbačiauskaite-Budriene varžėsi Vilniaus universiteto docentas Mantas Martišius ir analitikas Aldaras Stonys.

E. Valatka sakė, kad M. Garbačiauskaitė-Budrienė konkurse surinko septynis tarybos narių balsus, M. Martišius – penkis, o A. Stonys – nė vieno.

ELTA
Trečias kartas – nemeluoja?.

ES dar kartą patvirtino ilgalaikę paramą Ukrainai

Kyjive susitikus Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrams buvo dar kartą patvirtinta ilgalaikė bloko parama su Rusija kariaujančiai Ukrainai. Šis susitikimas įvyko didėjant ES narių nesutarimams dėl paramos Ukrainai, o Kyjivui tęsiant kontrpuolimą.

Be to, didėja susirūpinimas dėl JAV paramos Ukrainai, nes savaitgalį sudarytame vyriausybės biudžeto susitarime, kuris buvo pasiektas susidūrus su griežtosios linijos respublikonų pasipriešinimu, nenumatyta nauja pagalba Kyjivui. ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienio susitikimą Kyjive pavadino istoriniu. Tačiau jis taip pat leido suprasti, kad kol kas nebus jokių konkrečių įsipareigojimų dėl paramos Ukrainai.

Ukrainos grūdų tranzitas vyks per Lietuvą

Varšuva ir Kyjivas antradienį paskelbė, kad susitarė paspartinti Ukrainos grūdų eksporto tranzitą per Lenkiją į trečiąsias šalis – kroviniai bus vežami per Klaipėdą ir tikrinami uoste. Tai pirmas žingsnis sprendžiant Ukrainos ir Lenkijos konfliktą dėl grūdų. Šis susitarimas reiškia, kad ukrainietiški grūdai, visų pirma skirti Afrikos ir Artimųjų Rytų rinkoms, bus gabenami tiesiai per Lenkiją, išvengiant jų sustojimo Ukrainos pasienyje.

Scanpix
Lenkijoje nepageidaujami Ukrainos grūdai labai laukiami Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Rusija bombardavo Chersoną

Per pastarąją parą Rusijos kariuomenė sudavė 80 smūgių Chersono regionui, per juos žuvo du žmonės, septyni sužeisti. Pasak Chersono regiono karinės administracijos vadovo Oleksandro Prokudino, Rusijos kariškiai taikėsi į regiono gyvenviečių gyvenamuosius kvartalus; švietimo įstaigų pastatus, bažnyčią, humanitarinės pagalbos būstinę, prekybos centrą, automobilių centrą, gamyklą ir svarbų Chersono infrastruktūros objektą. Donecko regione per pastarąją parą dėl Rusijos kariuomenės veiksmų buvo sužeisti penki gyventojai.

Scanpix
Ukrainos karys.

ECB palūkanų nemažins tol, kol nesileis ir infliacija

Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomosios valdybos narys ir vyriausiasis ekonomistas Philipas Lane’as sako, kad būtina išlaikyti pasiektą infliacijos lygį, o palūkanų normos bus stabilizuotos, kai Bendrija priartės prie 2 proc. infliacijos tikslo. „Svarbiausia išlaikyti šį lygį, kol reikia. Ir tuomet, kai mes priartėsime prie tikslo, pradėsime normalizuoti (palūkanų – BNS) maržos politiką“, – pridūrė jis. Kada tai būtų, jis negalėjo atsakyti, bet neatmetė, kad blogėjant infliacijos rodikliams ir matant, jog 2 proc. tikslas gali būti nepasiektas, palūkanų normas vėl teks didinti.

Unsplash
Bazinės palūkanų normos žemyn kol kas nekris.

JAV vyriausybei – naujos kliūtys

Vienas JAV respublikonų pirmadienį pateikė prašymą dėl Atstovų Rūmų pirmininko Kevino McCarthy nušalinimo ir taip sukėlė kol kas rimčiausią susipriešinimą Respublikonų partijoje. Floridos atstovas Mattas Gaetzas pateikė rezoliuciją Atstovų Rūmų salėje, o vėliau žurnalistams sakė, kad K. McCarthy „nebeturi mano paramos ir jis neturi reikiamo respublikonų skaičiaus paramos, kad galėtų toliau būti respublikonų pirmininku“. Rezoliucija – retas manevras, kuriam priimti reikia paprastos balsų daugumos. Jis reiškia, kad, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai K. McCarthy savaitgalį pasiekė paskutinį biudžeto susitarimą su demokratais ir laikinai išvengė vyriausybės uždarymo, gali vėl tekti balsuoti.

2023 10 03 16:30
Spausdinti