Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES planuose – Bendrijos prokuratūros įkūrimas
BNS
(Pixabay nuotr.).

Europos prokuratūra tirtų Europos Sąjungai kenkiančias finansinio nusikalstamumo bylas, o jos įkūrimas atneštų naudos visai bendrijai, teigiama po ketvirtadienį įvykusio teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimo.

20 iš 28 ES narių per teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimą pagal susitarimą dėl glaudesnio bendradarbiavimo nusprendė Liuksemburge įkurti naują įstaigą. Bendrijos vyriausiasis prokuroras turėtų mandatą tirti sukčiavimo atvejus, susijusius su ES parama ir subsidijomis bei PVM mokėjimo pažeidimais. ES teigimu, dėl tokių sukčiavimo atvejų Bendrija kasmet patiria 500 mln. eurų nuostolį. „Tai yra puikus pavyzdys, kai Europos bendradarbiavimas yra ir reikalingas, ir atneš daug naudos visuomenei“, – sakė Žaliųjų frakcijos europarlamentaras Janas Philippas Albrechtas.
Tai yra puikus pavyzdys, kai Europos bendradarbiavimas yra ir reikalingas, ir atneš daug naudos visuomenei.
Tokiems planams dar turi pritarti Europos Parlamentas.

Lietuva sveikina

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė sveikina 20 Europos Sąjungos (ES) valstybių ketvirtadienį patvirtintą pasiryžimą kurti su finansiniais nusikaltimais kovosiančią Europos prokuratūrą ir sako, kad Lietuva nuo pat pradžių rėmė šitą idėją. „Džiaugiamės, kad po ilgų diskusijų, prasidėjusių dar Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu, pavyko patvirtinti bendrą požiūrį dėl Europos prokuratūros reglamento. Tai reiškia, kad jau pasirengta įkurti naują instituciją“, – pranešime spaudai sakė M.Vainiutė, ketvirtadienį dalyvavusi ES teisingumo ir vidaus reikalų taryboje.
Lietuva laikėsi pozicijos, kad būtina stiprinti ES finansinių interesų apsaugą ir drauge plėtoti bendrą teisingumo erdvę, todėl nuo pat pradžių rėmė Europos prokuratūros idėją.
„Lietuva laikėsi pozicijos, kad būtina stiprinti ES finansinių interesų apsaugą ir drauge plėtoti bendrą teisingumo erdvę, todėl nuo pat pradžių rėmė Europos prokuratūros idėją“, – pridūrė ji. Europos prokuratūros steigimas buvo vienas pagrindinių klausimų ES vidaus ir teisingumo ministrų darbotvarkėje. Naują įstaigą Liuksemburge nusprendė kurti 20 iš 28 ES narių pagal susitarimą dėl glaudesnio bendradarbiavimo. Bendrijos vyriausiasis prokuroras turėtų mandatą tirti sukčiavimo atvejus, susijusius su ES parama ir subsidijomis bei PVM mokėjimo pažeidimais. Šios institucijos idėja buvo iškelta 2013 metais, kai Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungos Tarybai. Briuselio teigimu, dėl finansinio sukčiavimo atvejų Bendrija kasmet patiria 500 mln. eurų nuostolį. Planams kurti Europos prokuratūrą dar turi pritarti Europos Parlamentas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 08 18:54
Spausdinti