Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


RUSIJA IR UKRAINA
ES rengia Rusijai naujas sankcijas
BNS
BNS foto
V. Sinkevičius.

Europos Sąjunga dėl Ukrainos užpuolimo Rusiją „patrauks atsakomybėn“ ir rengia naujas sankcijas, turėsiančias „didžiulių ir sunkių pasekmių“ Maskvai, ketvirtadienį paskelbė bloko lyderiai.

„Griežtai smerkiame nepateisinamą Rusijos ataką prieš Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Šiomis tamsiomis valandomis mintimis esame su Ukraina ir nekaltais [žmonėmis]: moterimis, vyrais, vaikais, susiduriančiais su šia neišprovokuota ataka ir baime dėl savo gyvybės, – sakoma pareiškime. – Patrauksime Kremlių atsakomybėn.“

ES lyderiai vėliau ketvirtadienį rengia skubų viršūnių susitikimą.

Bendrame U. von der Leyen ir Ch. Michelio pareiškime sakoma, kad viršūnių susitikime bus „aptarta ši krizė ir tolesnės varžomosios priemonės, turėsiančios didžiulių ir sunkių pasekmių Rusijai dėl jos veiksmų“.

Europos Komisija pristatys lyderiams naująsias sankcijas, papildysiančias pirmą sankcijų paketą, trečiadienį paskelbtą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pripažinus Rytų Ukrainos separatistinių darinių nepriklausomybę.

U. von der Leyen ir Ch. Michelis sakė manantys, kad ES lyderiai „greit priims“ naująsias sankcijas.

„Koordinuojame atsaką su savo tarptautiniais partneriais, įskaitant NATO ir G-7 (Didįjį septynetą)", – nurodė jie ir pridūrė, kad G-7 lyderiai taip pat susitiks ketvirtadienį.

V. Sinkevičius: ES planuoja skelbti sankcijas virtinei Rusijos bankų

Išplėstas Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai paketas palies tiek bankus, tiek atskirus asmenis, sako eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Galiu pasakyti, kad yra sankcionuojami dar eilė Rusijos bankų, įšaldant jų turimas lėšas Europoje, drastiškai išplečiamas žmonių sąrašas“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė V. Sinkevičius.

Jis teigė neabejojantis, jog antrąjį sankcijų paketą EVT patvirtins „pilna apimtimi“.

Pasak V. Sinkevičiaus, antruoju sankcijų paketu numatoma izoliuoti Rusiją įvairiais tarptautiniais formatais.

„Rusijos izoliavimas iš visų galimų tarptautinių formatų bus taip pat vienas iš punktų“, – teigė jis

Ketvirtadienį Briuselyje vyks skubiai sušauktas neeilinis EVT posėdis aptarti Rusijos veiksmus prieš Ukrainą, jame dalyvaus ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 24 09:44
Spausdinti