Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
ES sankcijos – ir Kremliaus dainorėliams, ir Čečėnijos pirmajai motinai
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Polina Gagarina.

14-ame ES sankcijų pakete Rusijai galima surasti įdomių pavardžių – nuo Kremliaus propagandą šlovinančių šou atstovų, koncertavusių ir Lietuvoje, iki ne tokių žinomų, bet svarbių pavardžių.

Naujajame ES sankcijų pakete, kuris buvo paskelbtas pirmadienį, numatytos ribojamosios priemonės 116 asmenų ir subjektų, atsakingų už veiksmus, kuriais kenkiama Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei arba keliama grėsmė tokiems veiksmams. Tarp 69-erių pavardžių galima surasti gerai žinomus Rusijos šou atstovus. Visų pirma, nacistą vaidinantį dainorėlį Šamaną, arba Jaroslavą Droną, kuris nuo karo pradžios ypač išpopuliarėjo tokiomis fašinsinėmis dainomis kaip „Aš rusas“.

„Nuo Rusijos agresijos karo prieš Ukrainą pradžios jis ne kartą dalyvavo Kremliaus rengiamuose koncertuose, įskaitant Kremliaus organizuotą karo metinių renginį, ir koncertavo okupuotose Ukrainos vietovėse, be kita ko, Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariškiams skirtuose pramoginiuose renginiuose“, – rašoma ES sankcijų paaiškinimuose.

Dėl panašių priežasčių į sankcijų sąrašą įtraukta kita prokremliška žvaigždutė Polina Gagarina, kuri 2015 m. apie taiką ir tautų draugystę dainavo „Eurovizijos“ konkurse, o po to aktyviai įsitraukė į Kremliaus organizuotus karo palaikymo koncertus. Beje, 2016 m. ji Vilniuje surengė koncertą, į kurį, kaip tuomet rašė žiniasklaida, suplūdo minios gerbėjų.

„Nuo Rusijos agresijos karo prieš Ukrainą pradžios P. Gagarina gavo daug pajamų dažnai dalyvaudama valstybės remiamuose propagandos renginiuose ir programose. Taigi ji gauna naudos iš Rusijos Federacijos vyriausybės, atsakingos už Krymo aneksiją ir Ukrainos destabilizaciją“, – rašoma sankcijų paaiškinimuose.

Į sąrašą pateko ir Rusijos propagandinės žiniasklaidos atstovai: portalo „Life news“, „tapusio vienu iš įžūlios propagandos simbolių, steigėjas ir redaktorius“ Aramas Gabreljanovas, Rusijos televizijos laidų vedėjai Viačeslavas Manučarovas ir Marija Kiseliova.

Kita įdomi pavardė ES sankcijų sąraše – Čečėnijos vienvaldžio ir žiaurumais pagarsėjusio Ramzano Kadyrovo 70-metė motina Aimani, kuri bent formaliai laikoma Kadyrovo fondo vadove. Per šį fondą, kuris irgi pateko į ES sankcijų sąrašus, R. Kadyrovas pavogė milijardus.

„Aimani Kadyrova yra Kadyrovo fondo pirmininkė. „Kadyrov Foundation“ (Kadyrovo fondas) vykdo Ukrainos vaikų ir paauglių perauklėjimo programas, pagal kurias vaikai ir paaugliai turi dalyvauti kariniuose mokymuose, kad juos atitolintų nuo jų gimtosios šalies ir artimųjų. Be to, Kadyrovo fondas teikia finansines paskatas Rusijos agresijos kare dalyvaujančių Čečėnijos kovotojų šeimoms, kad pritrauktų naujų savanorių ir palaikytų jau kovojančių asmenų motyvaciją“, – sakoma sankcijų paaiškinimuose.

Iš viso ES ribojamosios priemonės dėl veiksmų, kuriais kenkiama Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei arba keliama grėsmė tokiems veiksmams, šiuo metu taikomos daugiau kaip 2200 asmenų ir subjektų.

2024 06 25 12:58
Spausdinti