Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


EUROPOS NEVIENYBĖ
ES sankcijų blokavimas – V. Orbano dovana Kremliui gegužės 9-osios proga?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Vladimiras Putinas (kairėje) ir Viktoras Orbanas (2019 m. nuotrauka).

ES valstybių atstovams nepavyko savaitgalį susitarti dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai ir pirmadienį švenčiamos Europos dienos proga parodyti vienybės. Nepaisydama spaudimo, Vengrija nesutinka su rusiškos naftos embargo sąlygomis, atsirado ir daugiau valstybių, norinčių išimčių.

Pagal praėjusią savaitę Europos Komisijos pateiktus siūlymus, tarp kurių į sankcionuotų asmenų sąrašus įtraukti Maskvos patriarchą Kirilą, kuris laimino ir skatina Rusijos agresiją Ukrainoje, taip pat tariamą Vladimiro Putino meilužę Aliną Kabajevą. Be to, numatyta dar tris Rusijos bankus, tarp jų didžiausią „Sberbank“, pašalinti iš SWIFT sistemos. Irgi planuojama uždrausti trijų didelių Rusijos valstybinių transliuotojų bet kokią veiklą ES, konsultacijų, viešųjų ryčių ir kitokias paslaugas teikiančių įmonių bendradarbiavimą su Rusijos verslu.

Jei dėl šių punktų didelių ginčų tarp valstybių narių nėra, tai naftos embargas lieka dideliu klausimu. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pareiškė, kad toks paketas, koks buvo pateiktas, peržengė „raudoną liniją“. Nors pagal naują derybinį pasiūlymą Vengrijai, Slovakijai daroma išimtis ir leidžiama importuoti rusišką naftą iki 2024 m. pabaigos (Čekijai – iki 2024 m. birželio), Vengrijos pozicijos tai nesušvelnino per sekmadienį vykusių ES valstybių ambasadorių susitikimą Briuselyje, po kurio diplomatai išsiskirstė tuščiomis.

Svarstoma, kad galbūt V. Putinui simpatijų neslepiantis V. Orbanas paprasčiausiai nenorėjo „sugadinti“ Kremliui gegužės 9-osios.

Tiesa, diplomatai tikisi, kad šią savaitę „ledai pajudės“. Svarstoma, kad galbūt V. Putinui simpatijų neslepiantis V. Orbanas paprasčiausiai nenorėjo „sugadinti“ Kremliui gegužės 9-osios (Rusijoje šią dieną pompastiškai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga) ir antradienį (vėliau paskelbta, kad perkeltas anksčiausiai į trečiadienį) vyksiančiame kitame ES valstybių ambasadorių susitikime pavyks surasti kompromisą.

Tiesa, išimtys Vengrijai ir kitoms valstybėms narėms sukėlė domino efektą ir paskatino dalį šalių irgi bandyti „prastumti“ sau palankias išimtis. Didelį tanklaivių laivyną turinčios Graikija ir Kipras nepatenkinti draudimu ES laivams eksportuoti rusišką naftą. Galiausiai, šeštajame sankcijų pakete net neužsimenama apie galimybę ateityje taikyti rusiškų dujų, kurios atneša didžiausią pelną Kremliui, embargą.

Kita vertus, daug kas priklauso ir nuo paties Kremliaus – laukiama, ką per šovinistinį paradą Maskvos Raudonojoje aikštėje pasakys V. Putinas, ar jis imsis karo eskalavimo Ukrainoje, tarkime, paskelbdamas mobilizaciją Rusijoje.

2022 05 09 10:13
Spausdinti