Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Estija uždraudė atvykti Šengeno vizas gavusiems Rusijos piliečiams
BNS
Unsplash

Estijos vyriausybė ketvirtadienį nutarė uždrausti atvykti į šalį Rusijos piliečiams, turintiems Estijos išduotas vizas atvykti į Šengeno erdvę, taip pat apriboti tokių vizų išdavimą, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

„Šio sankcijos reiškia, kad vizos liks galioti, bet jų turėtojams nebus leista atvykti į Estiją“, – per spaudos konferenciją sakė užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu.

Pasak jo, šis draudimas nebus taikomas asmenims, kuriems taikomos išlygos dėl sankcijų, Rusijos ambasados darbuotojams ir jų šeimų nariams, asmenims, betarpiškai susijusiems su prekių ir keleivių pervežimu, taip pat asmenims, turintiems judėjimo laisvę pagal Europos Sąjungos įstatymus arba kurių atvykimas yra pagrįstas humanitarinėmis priežastimis. Taip pat galės atvykti norintys aplankyti Estijoje gyvenančius sutuoktinius ar kitus giminaičius ir gavusius kvietimą.

Vyriausybė taip pat nutarė išimties tvarka metams pratęsti leidimus gyventi studentams iš Rusijos, kuriems reikia laiko užbaigti studijas Estijos aukštosiose mokyklose.

Sankcijos įsigalios rugpjūčio 18 dieną.

„Pastebėjome, kad labai padaugėjo Rusijos piliečių, vykstančių į Estiją arba per ją, – kalbėjo U. Reinsalu. – Galimybė masiškai lankytis Estijoje ar keliauti per Estiją į Europą neatitinka mūsų nustatytų sankcijų esmės.“

„Nustatydama sankcijas Estija norėjo užtikrinti, kad valstybė agresorė neturėtų galimybės – be kita ko, ir atskirų piliečių lygiu – tęsti savo įprastą gyvenimą tarptautiniu lygiu“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, Rusijos piliečiams taip pat bus panaikintos ankstesnės vizų išdavimo išimtys darbo, studijų ir verslo tikslais.

Tuo metu Vidaus reikalų ministras Lauri Laanemetsas pranešė, kad išimtys bus taikoma studentams, nespėjusiems baigti studijų iki sankcijų įvedimo.

„Daugeliui šių jaunuolių grįžti namo dabartinėmis aplinkybėmis gali būti pavojinga, nes jie pasisakė už Ukrainos gynimą, kritikavo Rusijos agresiją bei režimą. Už tai Rusijoje baudžiama baudžiamąja tvarka, todėl jiems išimties tvarka reikėjo pratęsti leidimus gyventi šalyje, kad jie galėtų baigti studijas“, – sakė L. Laanemetsas.

2022 08 11 14:50
Spausdinti