Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Estijos posūkis į kairę
IQ

Estijos politikoje vyksta daugiau kaip du dešimtmečius neregėti pokyčiai – lapkričio 20 d. premjeru paskirtas Centro partijos pirmininkas Jüri Ratas.

Centro partija ilgą laiką vertinta kaip prorusiška, atstovaujanti ne tik Estijos rusų mažumos, bet neretai ir paties Kremliaus interesams. Buvęs ilgametis šios politinės organizacijos pirmininkas Edgaras Savisaaras 2015 m. net įtartas gavęs didelį kyšį iš Rusijos neva už stačiatikių cerkvės statybas Taline.

Estijoje ilgą laiką buvo nerašyta politinė tradicija jokiais būdais neįsileisti Centro partijos sudarant valdančiąją daugumą ir vyriausybę. Pastarąjį kartą ši partija į koaliciją įėjo 1995–1999 m. Nuo to laiko kitos net ir ideologiškai gana skirtingos Estijos politinės jėgos sugebėdavo susitarti ir atriboti Centro partiją nuo valdžios, net jei ji gaudavo daugiausia balsų parlamento rinkimuose.

Situacija pasikeitė po to, kai E. Savisaarą Centro partijos, taip pat Talino miesto mero poste pakeitė J. Ratas. Ilgą laiką Estijai vadovavusios liberalios Reformų partijos lyderis ir premjeras Taavi Rõivas prarado valdančiosios daugumos pasitikėjimą. Koalicijos partneriai – socialdemokratai ir dešinioji „Pro-Patria“ ir „Res Publica“ sąjunga – lapkritį nusprendė, kad laikas keisti valdančiąją daugumą. Vienintelė galimybė tai padaryti – ilgai opozicijoje buvusią Centro partiją priimti į koaliciją.

J. Ratas laikomas nuosaikesniu politiku už E. Savisaarą ir neturinčiu tiesioginių sąsajų su Rusija. Vis dėlto savo politinę karjerą prieš daugiau kaip dešimtmetį jis pradėjo būtent kaip Talino mero E. Savisaaro padėjėjas. Užsienio žiniasklaidoje dažniausiai minima, kad J. Ratas yra iš partijos, siejamos su Rusija. Atsikratyti šios etiketės nebus lengva, net jei naujasis premjeras vengs demonstruoti palankumą didžiajai kaimynei ar rusų etninei mažumai.

17 metų liberali buvusi Estijos vyriausybė smarkiai pakryps į kairę. Toks pokytis turės nemažą įtaką ekonomikos ir socialinei politikai. Galima tikėtis, kad Rusijai taip pat bus maloniau Estijos premjero poste matyti asmenį iš partijos, su kuria ilgus metus turėjo glaudžių ryšių.

2016 12 17 23:56
Spausdinti