Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


„Eurobarometro“ apklausa: lietuvių pasitikėjimas ES didėjo
Alfa.lt
Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Europos Parlamento (EP) užsakymu atlikta „Eurobarometro“ apklausa parodė, kad europiečiai tikisi ryžtingesnės ES politikos terorizmo, nedarbo ir aplinkosaugos klausimais. Lietuviams, kita vertus, aktuali aktyvesnė bendrijos pozicija kovojant su mokesčių vengimu ir sprendžiant migracijos klausimus.

• Lietuviai palankiai vertina ES veiksmus saugumo ir gynybos, išorės sienų saugojimo, žemės ūkio vystymo, pramonės ir kovos su terorizmu srityse. ES politiką šiose srityse palankiai įvertino didesnė tautiečių dalis nei prieš dvejus metus.

• Dauguma lietuvių norėtų aktyvesnių ES veiksmų socialinėje, energetinio saugumo ir lyčių lygybės užtikrinimo, demokratijos ir taikos pasaulyje skatinimo, ekonominės politikos bei aplinkosaugos srityse.

• Iš visų ES šalių lietuviai yra tarp tų, kurie labiausiai pageidauja bendrų ES veiksmų santykiuose su Rusija (83 proc.), JAV (80 proc.) bei sprendžiant „Brexit“ klausimus (78 proc.). Rusijos klausimu lietuviai lyderiauja ES: Latvijoje tik 64 proc. gyventojų pageidauja bendrų ES veiksmų, Estijoje ir Lenkijoje – 68 proc.

• 15–24 metų amžiaus lietuviai jaunuoliai ES politiką daugelyje sričių vertina gerokai palankiau nei vyresni respondentai. Palankiau ES politiką įvairiose srityse vertina ir vadovaujamas pareigas užimantys asmenys bei studentai.

• Didžioji europiečių dalis mano, kad ES veiksmai kovojant su terorizmu, nedarbu ir migracijos krize yra nepakankami. Remiantis prieš dvejus metus atlikta apklausa, anksčiau europiečiai labiau pasitikėjo ES veiksmais minėtose srityse.

• ES politiką lyčių lygybės, energetikos, pramonės ir žemės ūkio srityse dauguma europiečių vertina palankiai.

• Didžioji dauguma europiečių pageidautų, kad bendrijos šalys tarptautinėje arenoje veiktų bendrai. 7 iš 10 respondentų mano, kad vieningi ES veiksmai yra tinkamas atsakas didėjančiai Rusijos ir Kinijos galiai ir įtakai, nestabilumui musulmoniškose šalyse ir Donaldo Trumpo prezidentavimui.

„Eurobarometro“ apklausa atlikta šių metų balandžio mėn. Europos Parlamento užsakymu.

http://images.alfa.lt/32926/90/27.mp4

2018 09 20 14:13
Spausdinti