Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Eurokomisija pateikė penkis būdus spręsti energetinę krizę – nepatiks ne tik Rusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Ursula von der Leyen.

Didėjant įtampai dėl energetinės krizės Europoje ir Rusijai toliau grasinant palikti Vakarus „sušalti“, Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pateikė savo pasiūlymus, kaip atsaką į susidariusią situaciją.

Pastarąsias savaites Briuselyje netilo kalbos apie galimas priemones augančiai energetinei krizei spręsti. Šią savaitę pasirodė net keletas nutekintų dokumentų apie EK tariamus pasiūlymus. Vis dėlto trečiadienį vidurdienį EK pirmininkė U. von der Leyen atskleidė kortas.

„Susidūrėme su ypatinga situacija, nes Rusija yra nepatikima tiekėja ir manipuliuoja mūsų energijos rinkomis. Mūsų vienybė ir solidarumas užtikrins, kad mes nugalėsime!“, – optimistiškai pradėjo EK vadovė.

Ji taip pat paminėjo, kad ES jau susilpnino Rusijos įtaką energijos tiekimui – dujų saugyklos buvo užpildytos 82 proc., taip pat padidintas dujų tiekimas iš JAV, Norvegijos, Alžyro, Azerbaidžano ir kitų šalių.

Turime sumažinti Rusijos pajamas, kurias Vladimiras Putinas naudoja šiam žiauriam karui prieš Ukrainą finansuoti.

„Tačiau taip pat matome, kad manipuliacijos dujų rinkomis turi šalutinį poveikį elektros rinkai. Susiduriame su astronominėmis elektros energijos kainomis namų ūkiams ir įmonėms ir didžiuliu rinkos nepastovumu. Todėl pasiūlysime neatidėliotinų priemonių, kurios apsaugos pažeidžiamus vartotojus ir įmones ir padės jiems prisitaikyti“, – teigė U. von der Leyen ir išvardino 5 priemones:

Visų pirma, tai „pažangus elektros energijos taupymas“: „Pasiūlysime privalomą tikslą sumažinti elektros energijos vartojimą piko valandomis.“

Antra priemonė – riboti kai kurių elektros gamintojų pelnus, t.y. nustatyti viršutinę ribą įmonių, gaminančių elektros energiją mažomis sąnaudomis, pajamoms.

„Atėjo laikas vartotojams pasinaudoti mažomis mažo anglies dioksido kiekio energijos šaltinių, pavyzdžiui, atsinaujinančiųjų energijos išteklių, sąnaudomis. Todėl siūlysime šį netikėtą pelną nukreipti pažeidžiamiems žmonėms ir įmonėms prisitaikyti“, – paaiškino EK pirmininkė.

Trečia priemonė – panaši, bet taikoma iškastinio kuro bendrovių pelnui: „Naftos ir dujų bendrovės taip pat gavo didžiulį pelną. Todėl pasiūlysime solidarumo įnašą iškastinio kuro bendrovėms.“ Šiomis lėšomis ES valstybės turės paremti pažeidžiamus namų ūkiams ir investuoti į švarius vietinius energijos šaltinius.

„Ketvirta, reikia remti energetikos komunalinių paslaugų bendroves, kad jos galėtų susidoroti su rinkų nepastovumu. (...) Todėl padėsime palengvinti valstybių narių teikiamą likvidumo paramą energetikos bendrovėms. Atnaujinsime savo laikinąją sistemą, kad valstybės garantijos galėtų būti teikiamos greitai“, – sakė U. von der Leyen.

Galiausia, penkta priemonė yra nukreipta prieš Rusiją.

„Penkta, pasiūlysime nustatyti Rusijos dujų kainų ribą. Tikslas čia labai aiškus. Turime sumažinti Rusijos pajamas, kurias Vladimiras Putinas naudoja šiam žiauriam karui prieš Ukrainą finansuoti“, – pažymėjo EK vadovė.

Kiek anksčiau trečiadienį V. Putinas bandė smogti prevencinį smūgį tokiems planams, pareiškęs, kad Rusija nutrauks naftos ir dujų tiekimą šalims, įvesiančioms kainų „lubas“.

„Išvis nieko netieksime, jei tai prieštaraus mūsų interesams, šiuo atveju – ekonominiams [interesams]. Jokių dujų, jokios naftos, jokių anglių, jokio mazuto, nieko“, – grasino jis Rytų ekonomikos forume, vykusiame Ramiojo vandenyno uostamiestyje Vladivostoke.

Penktadienį EK pasiūlymus svarstys į Briuselį susirinkę ES valstybių energetikos ministrai.

2022 09 07 14:22
Spausdinti