Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KĄ VEIKIA EP NARIAI
Europarlamentarams iš Lietuvos V. Zelenskis neįdomus
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
EP
Volodymyro Zelenskio kalba EP.

Tik keletas Europos Parlamento narių iš 11 dalyvavo istorinėje EP sesijoje, kurioje ketvirtadienį kalbą sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pirmas nuo karo pradžios V. Zelenskio apsilankymas Briuselyje buvo tikrai neeilinis įvykis ir sulaukė didžiulio dėmesio… bet ne iš Lietuvos europarlamentarų. Iš 11 EP Lietuvos atstovų tik trys klausėsi Ukrainos lyderio kalbos.

Remiantis EP duomenimis, sesijoje nesiregistravo nė vienas Lietuvos socialdemokratų atstovas: nei Vilija Blinkevičiūtė, nei Juozas Olekas. Taip pat nebuvo ir valstiečių atstovų Bronio Ropės ir Stasio Jakeliūno. Sąrašuose nėra ir Viktoro Uspaskicho bei Voldemaro Tomaševskio. Iš konservatorių nedalyvavo Andrius Kubilius ir Liudas Mažylis, tačiau jų frakcijai atstovavo Rasa Juknevičienė ir Aušra Maldeikienė. Taip pat V. Zelenskio kalbos klausė liberalas Petras Auštrevičius.

Vėliau R. Juknevičienė teigė, kad J. Olekas tikrai dalyvavo posėdyje, nors EP lankomumo registre jo pavardės ir nėra, kaip ir L. Mažylio, kuris savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad matė V. Zelenskį „visai arti“.

EP salė Ukrainos prezidentą pasitiko aplodismentais stovėdami ir skanduodami: „Bravo! Bravo!“ Pačiame Europarlamente koridoriai, kuriais ėjo V. Zelenskis, irgi buvo perpildyti – visi norėjo savo akimis pamatyti „šių dienų didvyrį“.

Pirmoji jausmingą kalbą, kurioje dar kartą pakartojo apie paramą Ukrainai, pasakė EP pirmininkė Roberta Metsola.

„Laisvė nugalės. Taika įsivyraus. Jūs laimėsite“, – sakė R. Metsola ir žodį perleido V. Zelenskiui.

Ukrainos prezidentas kalbėjo, kad Rusija siekia sunaikinti ne tik Ukrainos, bet ir Europos gyvenimo būdą. V. Zelenskis padėkojo visiems europiečiams, kurie remia Ukrainos kovą su Rusijos okupantais ir padeda Ukrainos pabėgėliams. Jis paragino Europą ir Ukrainą kartu kurti ateitį.

„Mūsų vaikų ir provaikaičių svajonių išsipildymo sąlyga – taika ir saugumas. Svajonės neišsipildys, jei nepažabosime priešiškos jėgos, bandančios iš mūsų pavogti Europą“, – pridūrė prezidentas.

V. Zelenskis lankėsi Europos Parlamente pirmą kartą. Prieš tai jis nuotoliu kreipėsi į europarlamentarus praėjusių metų kovo 1 d., praėjus kelioms dienoms po Rusijos invazijos į Ukrainą, ir gruodį, pagerbiant 2022 m. Sacharovo premijos laureatus Ukrainos žmones.

Lietuvos europarlamentarai galbūt gali pasiteisinti, kad ne jie vieni nedalyvavo (V. Zelenskio kalbos pasiklausyti susirinko apie pusė europarlamentarų, nors žurnalistų, žiūrovų vietos buvo pilnos). Taip pat esą V. Zelenskio vizitas buvo laikomas paslaptyje. Vis dėlto iš Lietuvos tikriausiai lengviau atvykti į Briuselį nei iš kariaujančios Ukrainos.

2023 02 09 17:11
Spausdinti