Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALININGRADO TRANZITAS
Europarlamentaras P. Auštrevičius: išaiškinimu dėl Kaliningrado EK peržengė kompetencijos ribas
BNS
Lukas Balandis/BNS
P. Auštrevičius.

Europarlamentaras, Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius sako, kad išaiškinimu dėl Kaliningrado tranzito Europos Komisija (EK) peržengė kompetencijos ribas.

„Kaliningrado regionas nėra nei boikotuojamas, nei izoliuotas, ir turi būti neleidžiamas sankcionuotų prekių tranzitas. Reikalinga politinė drąsa sankcijas stiprinti, o ne silpninti, o šiuo antruoju išaiškinimu žengiamas žingsnis būtent ta linkme, ir panašu, kad šiuo atveju EK peržengė savo kompetencijos ribas“, – per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė P. Auštrevičius.

Europarlamentaro vertinimu, EK pakeitus sprendimą dėl Kaliningrado tranzito „Europos Sąjunga nesugebėjo atsilaikyti prieš informacinį terorizmą iš Rusijos pusės“.

„Jie suformulavo kaltinimus ES boikotu, ypatingu sąlygų bloginimu ir pradėjo vystyti politinį lobizmą, jis davė vaisių, nes kai kurios institucijos, konkrečiai EK, ir kai kurios šalys narės, nebūtinai priskirčiau Lietuvą joms, buvo pakankamai pasiruošusios pradėti pokalbius, išaiškinimus pasiaiškinimus, kurie virto antrosiomis gairėmis“, – kalbėjo P. Auštrevičius.

Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas teigė, kad EK turi teisę aiškinti Europos Sąjungos dokumentus, tačiau išaiškinimais negali kurti naujų taisyklių.

„Aiškindama teisės aktus EK negali formuluoti tokių taisyklių, kurių nėra reglamente. Ji gali paaiškinti, jei kyla neaiškumų, dviprasmiškumų. Iš tiesų, mano požiūriu, komisija pažeidė esminę teisės aiškinimo taisyklę, kad negali formuluoti naujų taisyklių, kurių nėra aiškinamame teisės akte, šiuo atveju reglamente. Reglamentas nedaro jokių išimčių dėl geležinkelių transporto“, – sakė spaudos konferencijoje dalyvavęs D. Žalimas.

Jis taip pat pabrėžė, kad išaiškinimas taikomas vienai šaliai, Lietuvai, nors dokumente ji tiesiogiai ir neįvardijama.

„Pagal esmę ir pagal faktą aišku, kad jis skirtas vienai šaliai, nes akivaizdu, kad jį vykdys Lietuva, tranzitas geležinkeliu nevyksta per jokią kitą šalį“, – sakė D. Žalimas.

EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno, juodųjų metalų ir kitų prekių tranzitas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 15 16:59
Spausdinti