Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ATSAKAS RUSIJAI
Europarlamentas: ne tik griežtinti sankcijas agresoriams, bet ir priimti Ukrainą į ES
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Parlamentas

Per neeilinę Europos Parlamento (EP) sesiją antradienį Briuselyje buvo priimta rezoliucija, kurioje raginama Ukrainai suteikti kandidatės statusą. Taip pat raginamos griežtinti sankcijos Rusijai ir taikyti Baltarusijai, o šių vadovus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Kyla egzistencinė grėsmė Europai, kurią mes žinome, kurią mes taip ilgai kūrėme“, – teigė neeilinę sesiją Briuselyje pradėjusi EP pirmininkė Roberta Metsola. Ji taip pat pareiškė, kad nei vienas Kremliaus atstovas nepateks į EP pastatą.

Kalba buvo tokia jausminga, kad iš ukrainiečių į anglų kalbą vertęs vertėjas susigraudino ir vos susivaldė nepravirkęs.

Po jos nuotoliniu būdu pasisakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuriam tiek prieš pradedant, tiek baigiant kalbą EP nariai plojo atsistoję.

„Aš džiaugiuosi, kad mes suvienijome jus, visą ES. Bet už labai didelę kainą, tūkstančiai žmonių žuvo“, – kalbėjo V. Zelenskis ir pakartojo, kad Ukrainai vienintelis kelias – ES. Jis taip pat paminėjo aukas, Charkivo apšaudymą ir nuolatinius bombardavimus.

„Be jūsų Ukraina liks viena. Mes savo stiprybę įrodėme. Įrodėme, kad mažų mažiausiai esame tokie patys kaip jūs. Taigi, įrodykite, kad esate su mumis, įrodykite, kad mūsų neapleisite“, – pareiškė V. Zelenskis.

Kalba buvo tokia jausminga, kad iš ukrainiečių į anglų kalbą vertęs vertėjas susigraudino ir vos susivaldė nepravirkęs.

Vėliau kalbėjo Ukrainos Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis, ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumui Josepas Borrellis bei Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Po to pasisakė europarlamentarai, o po diskusijos europarlamentarai ir EP tarnautojai susirinko Solidarumo aikštėje priešais, reikšdami solidarumą Ukrainai ir jos gyventojams.

Europarlamentarai taip pat priėmė rezoliuciją dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Joje smerkiami Rusijos ir Baltarusijos karas prieš Ukrainą, reikalaujama nedelsiant baigti agresiją bei taikyti naujas sankcijas tiek Maskvai, tiek Minskui. Kartu raginama Vladimirą Putiną ir Aliaksandrą Lukašenką patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Vis dėlto svarbiausia rezoliucijos nuostatų yra ši: EP „ragina ES institucijas siekti suteikti Ukrainai ES šalies kandidatės statusą“. Ši procedūra turėtų būti vykdoma vadovaujantis Europos Sąjungos sutarties 49 straipsniu ir atsižvelgiant į nuopelnus, o kol kas toliau siekiant jos integracijos į ES bendrąją rinką pagal asociacijos susitarimą.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pirmadienį pasirašė oficialų prašymą ES priimti jo šalį į bloką. Kol kas tokia mintis žada ne visus.

„ES prašoma oficialiai pripažinti, kad Ukraina yra šalis kandidatė į ES. Mes, kaip ES, veiksime pagal laikus. Tai bus sunku. Mes žinome, kad Europoje yra įvairių nuomonių“, – antradienį EP pripažino Ch. Michelis. Jis pridūrė, kad Europos Komisija turėtų parengti vertinimą dėl galimos Ukrainos narystės ES.

Ukraina krauju pasirašė pareiškimą ES narystei.

EP diskusijoje pasisakę europarlamentarai iš Lietuvos Rasa Juknevičienė, Petras Auštrevičius ir Andrius Kubilius aiškiai pasisakė, kad Ukrainai turi būti suteiktas kandidatės statusas ir pagreitintas jos priėmimas į ES.

„Ukraina krauju pasirašė pareiškimą ES narystei“, – pažymėjo R. Juknevičienė.

Visi 11 EP narių iš Lietuvos balsavo už rezoliuciją (iš viso 637 europarlamentarai balsavo už, 13 – prieš ir 26 susilaikė).

Pirmadienį Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovėnijos, Bulgarijos ir Slovakijos prezidentai atviru laišku kreipėsi į ES valstybių vadovus ragindami juos palaikyti Ukrainos ES narystės prašymą, kuo skubiau suteikti šaliai kandidatės statusą ir pradėti derybų procesą.

„Tikrai tai bus vienas iš svarbių prioritetų, (...) Ukrainos pagalbos kontekste kandidatės statuso suteikimas, Lietuvos Vyriausybės, Seimo, prezidento nuomone, yra vienas svarbiausių aspektų“, – LRT antradienį naujasis Lietuvos ambasadorius Briuselyje Arnoldas Pranckevičius. – Reikės burti didelę valstybių koaliciją, kad ir mažiausia, ką galime padaryti, suteikti viltį Ukrainos žmonėms, kad jie gali pretenduoti į ES narystę.“

2022 03 01 18:34
Spausdinti