Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


UKRAINOS KARO AIDAI ES
Europarlamentas paskelbė Rusiją teroristine valstybe: kas iš Lietuvos atstovų nepalaikė
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas.

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria Rusija skelbiama Rusiją terorizmą remiančia valstybe. Ne visi Lietuvos atstovai dalyvavo balsavime ar palaikė ją.

„EP pabrėžia, kad tyčiniai Rusijos Federacijos išpuoliai ir žiaurumai, nukreipti prieš Ukrainos civilius gyventojus, civilinės infrastruktūros sunaikinimas ir kiti sunkūs žmogaus teisių ir tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai prilygsta teroro aktams prieš Ukrainos gyventojus ir yra karo nusikaltimai; be išlygų reiškia pasipiktinimą šiais išpuoliais, žiaurumais ir kitais veiksmais, kuriuos Rusija įvykdė siekdama savo destruktyvių politinių tikslų Ukrainoje ir kitų šalių teritorijoje, ir juos smerkia; atsižvelgdamas į tai, kas išdėstyta pirmiau, pripažįsta Rusiją terorizmą remiančia valstybe ir teroristines priemones naudojančia valstybe“, – sakoma dokumente, kurį pateikė ir 6 iš 11 Lietuvos europarlamentarų.

Kadangi ES kol kas neturi teisinio mechanizmo, kuris leistų valstybę pripažinti terorizmo rėmėja, ar terorizmą remiančių valstybių sąrašo Europos Parlamentas ragina ES ir jos valstybes sukurti tokį sąrašą ir į jį įtraukti Rusiją.

Rezoliucijoje ES institucijos yra kviečiamos priimti naujus ES teisinius aktus, kuriais būtų taikomos atskiros ribojančios priemonės Rusijai; į ES teroristų sąrašą įtraukti „Vagnerio“ samdinius, „kadyrovcus“ ir kitas Rusijos finansuojamas ginkluotas grupuotes; priimti devintąjį ES sankcijų paketą Rusijai; remti Ukrainą ir t. t.

Iš vienuolikos Lietuvos atstovų EP – devyni pritarė rezoliucijai, valstiečių kandidatas į Vilniaus merus Stasys Jakeliūnas – susilaikė, o Viktoras Uspaskichas nebalsavo, nors kitais klausimais balsavo, taigi salėje buvo.

„Turime kalbėti labai aiškiai: V. Putino nusikaltimai – prievartiniai trėmimai, tokie pat kaip Stalino laikais, taip pat kiti karo nusikaltimai – gimė iš pirmojo ir esminio V. Putino nusikaltimo – karo agresijos nusikaltimo. Štai kodėl mums taip pat reikia paspartinti ad hoc tarptautinio tribunolo agresijos nusikaltimui tirti sukūrimą. Tai yra vienintelė priemonė, kuri bus tiesiogiai nukreipta prieš V. Putino nusikaltimus. Be to, jis turi parodyti ir Putinui, ir jo elitui, kad po karo nebus galima grįžti“, – dar prieš balsavimą teigė vienas iš rezoliucijos iniciatorių europarlamentaras Andrius Kubilius.

Diskusijos EP dėl rezoliucijos vyko dar spalio 18 d. Dauguma pasisakiusių europarlamentarų tvirtai palaikė tokį pasiūlymą ir vadino Rusiją teroristine valstybe. Bet buvo ir kitokių nuomonių. Tarp jų – Kairiųjų frakcijos (GUE/NGL) atstovė, Lietuvoje pagarsėjusi kaip už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio gynėja, Clare Daly. Ji teigė, kad valstybę įvardyti teroristine yra JAV teisė, ne ES; kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio veiksmai daro sunkiai pasiekiamą taiką; kad Europa remia Izraelio terorizmą prieš Palestiną, ir vardijo kitus „leftistų“ kaltinimus Vakarams.

Po jos iškart kalbėjusi EP narė Rasa Juknevičienė apibendrino: „Išklausėme V. Putino ruporo žodžius.“

Europarlamentaras iš Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijos Ryszardas Czarnecki pasidžiaugė, kad prieš kelerius metus EP buvo daugiau Rusijos simpatikų, o dabar situacija pasikeitė.

Jis buvo teisus, trečiadienį už EP rezoliuciją, skelbiančią Rusiją teroristine valstybe, balsavo didėlė dauguma – 494 europarlamentarai, 58 nepritarė, o 44 susilaikė. Iš vienuolikos Lietuvos atstovų EP – devyni pritarė rezoliucijai, valstiečių kandidatas į Vilniaus merus Stasys Jakeliūnas – susilaikė, o Viktoras Uspaskichas nebalsavo, nors kitais klausimais balsavo, taigi, tikėtina, salėje buvo.

2022 11 23 13:34
Spausdinti