Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


EUROPOS BLOGIUKAI
Europarlamentas skelbia karą Vengrijai: ši šalis negali pirmininkauti ES
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Viktoras Orbanas.

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje ES valstybes ragina neleisti Vengrijai kitais metais pirmininkauti Sąjungai.

Budapeštas turėtų perimti pirmininkavimą kitų metų antroje pusėje. Viena vertus, tuo metu bus sustojęs teisės aktų leidimas, nes EP tik pradės naują kadenciją. Kita vertus, tuo metu bus tvirtinama viena svarbiausių ES institucijų, nauja Europos Komisija. Be to, daugelis pirmininkavimo darbų yra tęstiniai, kuriuos Budapeštas gali stabdyti.

EP, kuris nuolat kritikuoja Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną, o pastarasis ragino išvaikyti šią ES instituciją, neramina, kad kaltinimų korupcija, teisės viršenybės nesilaikymo ir autoritarizmu sulaukęs Budapeštas pusmetį bus ES veidas. Taip pat rezoliucijos iniciatoriai teigė, kad nerimą kelia V. Orbano antiukrainietiškumas ir prorusiškumas.

Europarlamentas galėtų boikotuoti Vengrijos pirmininkavimą atsisakydamas suteikti V. Orbanui ar jo ministrams sceną arba net nutraukti teisėkūros darbą.

„EP pabrėžia svarbų Tarybai pirmininkaujančios valstybės narės vaidmenį skatinant Tarybos darbą ES teisės aktų srityje, užtikrinant ES darbotvarkės tęstinumą ir atstovaujant Tarybai santykiuose su kitomis ES institucijomis; abejoja, kaip Vengrija 2024 m. galės patikimai atlikti šią užduotį, nes ji nesilaiko ES teisės ir ES sutarties 2 straipsnyje įtvirtintų vertybių, taip pat lojalaus bendradarbiavimo principo; prašo Tarybos kuo greičiau rasti tinkamą sprendimą; primena, kad Parlamentas galėtų imtis tinkamų priemonių, jei toks sprendimas nebus rastas“, – teigiama EP rezoliucijoje, kurią ketvirtadienį palaikė dauguma EP narių (už 442, prieš 144, susilaikė 33).

Didžioji dalis ir Lietuvos atstovų palaikė šią rezoliuciją. Tiesa, Waldemaras Tomaszewskis balsavo prieš, Stasys Jakeliūnas – susilaikė, o Rasa Juknevičienė nedalyvavo balsavime.

Toks EP veiksmas sulaukė kai kurių ES šalių palaikymo.

„Abejoju, ar Vengrija sugebės sėkmingai pirmininkauti Tarybai“, – antradienį žurnalistams sakė Vokietijos Europos reikalų ministrė Anna Lührmann.

Tačiau teisininkai abejoja, ar yra teisinis būdas nušalinti Vengriją nuo pirmininkavimo ES. Tuo labiau kad ne visos ES šalys palaikys tokį sprendimą. Pats Budapeštas EP veiksmus vadina nesąmone.

„Čia Europos Parlamentas nevaidina jokio vaidmens, jau daugelį metų Taryba vienbalsiai priima nutarimą, kuriuo nustatoma pirmininkavimo tvarka“, – žurnalistams antradienį sakė Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga.

Patys EP nariai abejoja, ar galima nušalinti Vengriją nuo pirmininkavimo, todėl rezoliuciją vadina daugiau iniciatyva diskusijoms ir galimų sprendimų paieškai. Kartu neatmetamas variantas, kad Europarlamentas galėtų boikotuoti Vengrijos pirmininkavimą atsisakydamas suteikti V. Orbanui ar jo ministrams sceną arba net nutraukti teisėkūros darbą.

„Jei Taryba prieš mus pastatys autokratą... kuris ne kartą ragino panaikinti Europos Parlamentą, mes nedalyvausime šiose diskusijose“, – Politico.eu teigė europarlamentaras iš Vokietijos Danielis Freundas.

2023 06 01 13:38
Spausdinti