Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VISI LIETUVOS ATSTOVAI PALAIKĖ REZOLIUCIJĄ
Europarlamentas vėl grūmoja Minsko režimui
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
EP
Europos Parlamentas.

Europos Parlamentas (EP) priėmė dar vieną rezoliuciją, kuria smerkiamos Baltarusijos režimo vykdomos represijos ir raginama taikyti papildomas sankcijas.

EP rezoliucijoje primenama, kad Baltarusijos politinių kalinių sąraše yra daugiau kaip 1450 asmenų, įskaitant Sacharovo premijos ir Nobelio premijos laureatą Alesį Bialiackį bei daugiau kaip 30 žurnalistų, taip pat vardijami kiti Aliaksandro Lukašenkos režimo žmogaus teisių pažeidimų. Todėl EP savo rezoliucijoje solidarizuojasi su baltarusių tauta, ragina režimą baigti represijas ir kartu smerkia jo nusikaltimus bei dalyvavimą kare prieš Ukrainą.

Rezoliucijoje EP, be kita ko, ragina ES ir jos valstybes nares plėsti ir stiprinti ES sankcijas asmenims ir subjektams, atsakingiems už represijas Baltarusijoje, bei dar kartą pasmerkia neseniai priimtą Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimą leisti Baltarusijos sportininkams 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos varžybose dalyvauti su neutralia vėliava. EP nariai taip pat išreiškė nerimą dėl Astravo AE saugumo ir Baltarusijos planų didinti šios jėgainės pajėgumus.

Šią rezoliuciją palaikė 557 EP nariai, 25 nepritarė, o 40 susilaikė. Visi 9 posėdyje dalyvavę EP nariai iš Lietuvos irgi palaikė rezoliuciją (Viktoras Uspaskichas ir Rasa Juknevičienė šioje sesijoje nedalyvauja).

2023 03 15 14:44
Spausdinti