Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NUOTAIKOS EUROPOJE
Europarlamento apklausa: lietuviai jaučiasi neišgirsti nei Lietuvos valdžios, nei Briuselio
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES taryba

Lietuviai tradiciškai toliau su entuziazmu žiūri į ES, nors ir mano, kad nei ES, nei Lietuvos valdžia neatsižvelgia į jų nuomonę. Tai rodo naujausia Europos Parlamento užsakymu Eurobarometro atliktos apklausos rezultatai.

IQ su šia apklausa, kuri buvo atlikta 27-iose ES valstybėse 2021 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais, susipažino dar prieš jos rezultatus oficialiai paskelbiant antradienį ryte. Apklausoje dalyvavo 26 510 visų ES šalių piliečiai, iš jų 1 004 Lietuvos gyventojai.

Net 91 proc. lietuvių mano, kad Lietuva gavo naudos iš buvimo ES (bendras visų 27 šalių vidurkis – 72 proc.). Šiuo požiūriu lietuviai nusileidžia tik Liuksemburgo ir Airijos gyventojams, kurių atitinkamai 92 proc. ir 95 proc. mano taip pat apie savo šalis. Dauguma tautiečių mano, kad ES prisideda prie Lietuvos ekonominio augimo, suteikia naujų darbo galimybių ir gerina gyvenimo lygį. 62 proc. apklaustų lietuvių mano, kad Lietuvai svarbu būti ES nare.

Įdomu, kad tokiam euroentuziazmui netrukdo tai, jog 64 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad ES neatsižvelgia į jų nuomonę. Visoje ES taip mano 52 proc., o pesimizmu lietuvius lenkia tik graikai, čekai, estai ir latviai. Bet net 65 proc. tautiečiai mano, kad į jų nuomonę neatsižvelgiama ir Lietuvoje (visoje ES tokių 39 proc.). Kartu tik 44 proc. lietuvių teigia, kad jaučiasi esantys labai ar iš dalis įsitraukę į tai, kas vyksta visuomenėje.

Dar viena apklausos įdomybė – Europos Parlamento įvaizdis lietuvių akyse krenta: tik 27 proc. šios institucijos įvaizdį vertina teigiamai ir tai yra 5 proc. mažiau nei pernai. Visos ES mastu Europarlamento įvaizdį teigiamai vertina 36 proc. europiečių. Tiesa, didžioji dalis lietuvių (58 proc.) Europos Parlamentą vertina nei teigiamai, nei neigiamai.

Kartu dauguma lietuvių (63 proc.) nori, kad Europarlamentas vaidintų svarbesnį vaidmenį. Tuo pačiu tik 27 proc. Lietuvos gyventojų labai tikėtina, kad balsuotų Europos Parlamento rinkimuose, jei jie įvyktų kitą savaitgalį.

2022 02 08 08:00
Spausdinti