Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


BRIUSELĮ DREBINA MILŽINIŠKAS SKANDALAS
Europarlamento žvaigždę prarijo korupcijos pabaisa
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Facebook
Eva Kaili su Antanu Guoga.

Jauna sėkminga moteris, patraukli ir iniciatyvi, o dar ir kairioji – ar gali būti geresnė vienos pagrindinių ES institucijų vicepirmininkė. Deja, panašu, kad Europos Parlamento (EP) viceprezidentės Evos Kaili karjerai atėjo galas. Jai mesti kaltinimai dėl kyšininkavimo milžinišku mastu drebina Briuselį.

Ne taip dažnai EP nariai atsiduria Belgijos areštinėje. Iki praėjusio savaitgalio tokią patirtį į savo CV buvo įsirašęs tik Vengrijos premjero Viktoro Orbano bendražygis Jozsefas Szajeris, kuris 2020 m. per COVID-19 karantiną apsilankė gėjų orgijoje, o atvykus policijai nesėkmingai bandė nuogas su kuprine, kurioje, kaip manoma, buvo šiek tiek kvaišalų, pabėgti per langą. Netrukus šis vedęs vyras pasitraukė tiek iš EP, tiek iš Vengrijos politikos. Tuomet daug kas socialiniuose tinkluose tyčiojosi iš „tradicines vertybes propaguojančio“ V. Orbano.

Pirmadienį V. Orbanas išsityčiojo iš Europarlamento, kurio nariai nuolat jam priekaištavo dėl demokratijos ir skaidrumo trūkumo bei kaltino korupcija. Savo „Twitter“ paskyroje Vengrijos premjeras parašė: „Labas rytas, Europos Parlamente!“ Ir pridėjo memą, kuriame iš juoko besiraitantys milijardierius Warrenas Buffettas, buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir kiti JAV elito nariai, o prierašas skelbia: „O jie sako, kad EP rimtai sunerimęs dėl korupcijos Vengrijoje.“

Taip ES „blogiukas“ V. Orbanas pakomentavo korupcijos skandalą, kuriame atsidūrė EP vicepirmininkė iš socialistų frakcijos graikė E. Kaili ir dar keli Europarlamento darbuotojai. Jie įtariami paėmę milžiniškus kyšius iš pasaulio futbolo čempionato šeimininko ir kaltinimų žmogaus teisių pažeidimais sulaukiančio Kataro siekiant pagerinti jo įvaizdį EP.

Milijonas eurų

Penktadienį Belgijos policija surengė reidus Europarlamento patalpose, E. Kaili kabinetuose, taip pat kitose vietose. Pirmadienį kratos tęsėsi. Pasak Belgijos federalinės prokuratūros, pirmadienio kratų tikslas buvo paimti 10-ies EP darbuotojų kompiuteriuose esančius duomenis. Tai buvo jau dvidešimtoji nuo penktadienio Belgijoje atlikta krata.

Pareigūnų teigimu, vieno įtariamojo namuose buvo rasta 600 tūkst. eurų grynaisiais, vieno EP nario bute – 150 tūkst. eurų, o viename viešbučio kambaryje buvusiame lagamine – keli šimtai tūkstančių eurų. Taigi apie milijonas eurų.

EP
Eva Kaili.

Taip pat penktadienį buvo sulaikyta EP vicepirmininkė E. Kaili, jos partneris kito Europarlamento nario padėjėjas ir nevyriausybinės organizacijos „Kova su nebaudžiamumu“ („Fight Impunity“) įkūrėjas Francesco Giorgi, minimos organizacijos prezidentas bei buvęs EP narys iš Italijos Pieras Antonio Panzeri bei Tarptautinės prekybos profsąjungų konfederacijos vadovas Luca Visentini. E. Kaili tėvas buvo paleistas, tačiau Graikijos valdžia areštavo visas europarlamentarės šeimos sąskaitas. Italijos policija taip pat areštavo buvusio europarlamentaro P. A. Panzeri žmoną ir dukrą.

Dar vieno europarlamentaro socialisto iš Belgijos Marco Tarabellos namuose šeštadienį taip pat buvo atlikta krata, bet jis nebuvo suimtas. Kratos atliktos ir kitos Belgijos EP atstovės, irgi socialistės Marie Arenos padėjėjo (-os), kuris (-i) anksčiau dirbo organizacijoje „Kova su nebaudžiamumu“, patalpose.

Italijos žiniasklaidos teigimu, Italijoje sulaikytas dar vienas nevyriausybininkas Niccolò Figà-Talamanca – „Nėra taikos be teisingumo“ („No Peace Without Justice“) generalinis direktorius. Ši organizacija, kurios pagrindinė veikla – tarptautinis baudžiamasis teisingumas, žmogaus teisės ir demokratijos skatinimas Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, oficialiai įsikūrusi Romoje ir Briuselyje, o jos adresas Briuselyje toks pat kaip ir „Kovos su nebaudžiamumu“.

„Įtariama, kad trečiosioms šalims, užimančioms politines ir (arba) strategines pareigas Europos Parlamente, buvo mokamos didelės pinigų sumos arba siūlomos didelės dovanos, kad jos darytų įtaką Parlamento sprendimams“, – sakoma Belgijos federalinės prokuratūros sekmadienį paskelbtame pareiškime.

EP
Eva Kaili.

Žada reformas

Šis skandalas sugadino EP pirmininkės Robertos Metsolos, kuri turėjo prižiūrėti, kaip atliekamos kratos, ne tik savaitgalį, bet, regis, ir mažų mažiausiai visą kalėdinį laikotarpį. Dar šeštadienį ji suspendavo E. Kaili viceprezidentės poste. Pirmadienį R. Metsola pareiškė, kad pradės vidinį tyrimą.

„Manau, nebūtų perdėta sakyti, kad tai buvo vienos ilgiausių dienų mano karjeroje“, – pirmadienį Strasbūre ji kreipėsi į EP narius ir korupcijos skandalą pavadino „išpuoliu prieš Europos Parlamentą“, „Europos demokratiją“. R. Metsola taip pat pranešė, kad bendradarbiaus su teisėsauga, naikins E. Kaili kaip vicepirmininkės įgaliojimus, o derybų mandatas dėl ES bevizio režimo su Kataru ir Kuveitu grąžinamas EP komitetui.

Be to, ji pažadėjo, kad bus reformuotos EP taisyklės: „Tiems piktybiniams veikėjams trečiosiose šalyse, kurie mano, kad gali viską nusipirkti... Kas mano, kad Europa parduodama. Kas mano, kad gali perimti mūsų nevyriausybines organizacijas. Leiskite pasakyti, kad šis Parlamentas pastos jums kelią.“

Kalbant apie minėtas nevyriausybines organizacijas, „Nėra taikos be teisingumo“ buvo įkurta buvusios EP narės ir Italijos užsienio reikalų ministrės Emmos Bonino, kuri taip pat įtraukta į organizacijos „Kova su nebaudžiamumu“ garbės valdybos narių sąrašą. Šiame sąraše taip pat yra buvęs Prancūzijos ministras pirmininkas Bernard'as Cazeneuve'as, buvęs Europos migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos, buvusi ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini ir buvusi EP narė Cecilia Wikström.

„Kovos su nebaudžiamumu“ tikslas grindžiamas būtinybe skatinti kovą su nebaudžiamumu už sunkius žmogaus teisių pažeidimus ir nusikaltimus žmoniškumui, nes atskaitomybės principas yra pagrindinis tarptautinio teisingumo sistemos ramstis“, – taip „Kovos su nebaudžiamumu“ pristato savo misiją.

„Niekada negalvojau ir niekur nemačiau jokių užuominų, kad tai buvo korupcijos tinklas“, – teigė iš areštinės paleistas Tarptautinės prekybos profsąjungų konfederacijos vadovas Luca Visentini.

Bendros idėjos su A. Guoga

„Žinodama savo sesers moralę ir asmenybę, negaliu patikėti, kad jai mesti kaltinimai ir už jų slypintys ketinimai yra tiesa“, – pirmadienį pareiškė E. Kaili sesuo Mantalena.

44 metų E. Kaili karjera tiek Graikijos politikoje, tiek Briuselyje – įspūdinga. Architektūros ir vėliau Europos studijas baigusi mergina kelerius metus dirbo laidų vedėja. 2002 m. tapo jauniausia savo gimtojo Salonikų miesto tarybos nare, tada 2007–2012 m. buvo išrinkta į Graikijos parlamentą, o 2011 m. „Der Spiegel“ įtraukė ją į metų žmonių sąrašą. 2014 m. ji tapo EP nare ir aktyviai propagavo naująsias technologijas, tokias kaip blokų grandinių technologijas. Beje, šioje srityje jos bendražygiu tapo tuometis Lietuvos atstovas EP Antanas Guoga.

„Europos Parlamente yra blokų grandinių technologijų mylėtojų. Visi, dirbantys šioje srityje, – mes jus palaikome ir iš dešinės, ir iš kairės!“ – skelbė A. Guoga prie 2018 m. sausį paviešintos savo, E. Kaili ir dar vieno EP nario bendros nuotraukos.

2018 m. graikė buvo įtraukta į kito autoritetingo leidinio Politico.eu sudarytą sąrašą „Moterys, kurios formuoja Briuselį“ („Tech MEP Gang“). 2019 m., skirtingai nei A. Guoga, E. Kaili buvo perrinkta ne tik į EP, bet ir tapo jo vicepirmininke, t. y., pasak Politico.eu, tapo viena įtakingiausių Briuselio veikėjų ir viena žaviausių Briuselio asmenybių.

Keista meilė Katarui

Kataras neigia kaltinimus dėl nešvarios veiklos: „Kataro valstybė kategoriškai atmeta bet kokius bandymus sieti ją su kaltinimais netinkamu elgesiu.“ Tačiau EP vicepirmininkės pasisakymai ir kelionės kelia įtarimų.

Ji garsėjo kaip viena pagrindinių Kataro advokatų savo socialistų frakcijoje. Politico.eu priminė, kad lapkričio 24 d., kai EP plenariniame posėdyje buvo priimta rezoliucija, kurioje apgailestaujama dėl tūkstančių darbuotojų migrantų žūties, E. Kaili išėjo į tribūną ir pagyrė Kataro „istorinę transformaciją“, kurią esą įgalino Pasaulio futbolo čempionatas. Ji taip pat pasirodė EP teisingumo ir vidaus reikalų komitete balsuodama už vizų režimo liberalizavimą Katarui ir Kuveitui, nors nėra šio komiteto narė.

Be to, E. Kaili supykdė EP Artimųjų Rytų grupės narius, kai, Katarui atšaukus grupės vizitą, ji viena nukeliavo ten ir negailėjo pagyrų šeimininkams. Kataras „pirmauja darbo teisių srityje“, tačiau kai kurie jį vis dar „diskriminuoja“, neseniai teigė EP vicepirmininkė.

Trečiadienį E. Kaili, kurią jau išmetė iš EP socialistų frakcijos ir gimtosios PASOK partijos, turėtų stoti prieš Belgijos teismą. Jai pateikti kaltinimai korupcija, pinigų plovimu ir nusikalstamo susivienijimo sukūrimu.

2022 12 13 10:00
Spausdinti