Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ALFA TAŠKAS
Europos dienos esmė – džiaugtis taika ir vienybe Europoje, tačiau ar šiandien yra proga švęsti?
IQ
Europos Sąjungos vėliava.

Nors mėnesio pradžioje minėjome dvidešimties metų įstojimo į Europos Sąjungą sukaktį, šiandien švenčiame Europos dieną. Šios šventės esmė – džiaugtis taika ir vienybe Europoje. Tačiau, kai Europoje vyksta karas, atrodo, kad vienybės ir taikos yra per mažai. Tai ar iš tiesų šiandien yra proga švęsti?

Europarlamentaras Petras Auštrevičius sako, kad šią šventę verta paminėta, nes 70 metų politinėje ir geografinėje Europoje buvo išvengta karo. O tai, kad iš Rytų karas atėjo vėl į Europą, nebūtinai yra Europos kaltė, nors ir yra tam tikrų nusižengimų.

„Čia mes galime būti kritiški savo atžvilgiu, bet aš abejoju, kad V. Putinas konsultavosi arba bent jau informavo apie savo ketinimus aukštus Europos Sąjungos pareigūnus. Tai švęsti yra ką. Pagrindai padėti rimti. Iš tikrųjų turime rimtų, sakyčiau, priežasčių būti laimingi, būti optimistiški, bet, žinoma, mums trūksta bendro veiksmo, trūksta instrumentų, kada mes galime stabdyt karą ir turėti įtakos toms situacijoms, kurios šiuo metu susidarė Europoje“, – pasakojo P. Auštrevičius.

Anot jo, pažymys Europai šios situacijos kontekste būtų aukštas, bet nebūtinai pats aukščiausias.

Panašiai mąsto ir ES komisaras Virginijus Sinkevičius. Jo teigimu, nors negalime ignoruoti realybės ir esančios geopolitinės situacijos, švęsti yra ką:

„Aš esu ne kartą minėjęs, kad Europa dabar save randa kryžkelėje ateinančių metų, kaip mes suformuosime Europą, ar mes sugebėsime sustiprinti savo sienas, galų gale praplėsti Europą. Bet švęsti yra ką, nes Šumano deklaraciją, kurią mes šiandien ir švenčiame, tada, kai ji buvo sudaryta, pagrindinis jos tikslas buvo taika.

Europos Sąjunga, kada ji buvo įkurta, buvo taikos projektas. Per ekonominį sąryšį tarp šalių. Tuo metu po Antrojo pasaulinio karo daug kas netikėjo, kad bus išvengta Trečiojo pasaulinio karo.

Nors mes matome, kad Putinas taiką sėkmingai bando iš mūsų atimti, anot jo, taiką reikėtų priimti kaip duotybę, kuri negali pasikeisti. Dėl to ateinantys metai bus labai svarbūs prisitaikyti ir galų gale rasti tinkamus sprendimus, kad Europos taikos projektas minėtų ne 70 metų, bet 150 ir 200 metų."

Visą pokalbį su V. Sinkevičium ir P. Auštrevičium žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2570

2024 05 09 16:39
Spausdinti