Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Europos Komisija leido platinti „Moderna“ vakciną Europos Sąjungoje
BNS

Europos Komisija trečiadienį suteikė sąlyginį leidimą platinti Europos Sąjungoje vakciną nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, sukurtą JAV bendrovės „Moderna“, pranešė EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

Šis leidimas buvo suteiktas atsižvelgus į anksčiau trečiadienį Europos vaistų agentūros (EVA) paskelbtą rekomendaciją. Sprendimas buvo priimtas didėjant sergamumui COVID-19 daugelyje ES šalių ir skambant kritikai dėl lėto vakcinavimo tempo apie 450 mln. gyventojų turinčiame bloke.

„Moderna“ vakcina yra jau antra, kurią EVA rekomendavo platinti Europos Sąjungoje. Gruodžio pabaigoje buvo uždegta žalia šviesa pradėti skiepyti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtu preparatu.

„Suteikiame daugiau COVID-19 vakcinų europiečiams. Turėdami „Moderna“ vakciną, dabar jau antrąją patvirtintą ES, gausime tolesnes 160 mln. dozių. Ir vakcinų bus daugiau“, – sakoma U. von der Leyen pranešime.

Europos Komisija jau yra užsakiusi 80 mln. dozių „Moderna“ vakcinos, kad ja būtų galima aprūpinti ES nares, su galimybe užsisakyti dar 80 mln. dozių. Blogas taip pat yra įsipareigojęs nupirkti 300 mln. dozių „Pfizer-BioNTech“ vakcinos. Abiejų rūšių vakcinomis skiepijama suleidžiant po dvi dozes.

„Ši vakcina mums suteikia dar vieną priemonę įveikti dabartinę ekstremaliąją padėtį, – anksčiau sakė EVA vykdomoji direktorė Emer Cooke. – Tai liudija visų dalyvaujančių pastangas ir įsipareigojimus, nes turime antrą teigiamą rekomendaciją dėl vakcinos, praėjus tik beveik metams nuo PSO [Pasaulio sveikatos organizacijos] pandemijos paskelbimo.“

Už sveikatos apsaugą ir maisto saugumą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides sakė, kad dabar „bus užtikrinta, jog 460 mln. vakcinos dozių būtų didėjančia sparta platinama ES, ir vėliau atkeliaus daugiau. Šalys narės turi užtikrinti, kad vakcinavimo sparta būtų atitinkama.“

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas, anksčiau kritikavęs esą pernelyg lėtą EVA darbą, prieš agentūrai paskelbiant naujausią rekomendaciją išreiškė viltį, kad ES šalys „Moderna“ vakciną pradės gauti jau ateinančią savaitę.

Vokietija per pirmąjį ketvirtį turėtų gauti 2 mln. dozių, o per visus šiuos metus – 50 mln. dozių, Berlyne žurnalistams sakė J. Spahnas.

„Problema yra gamybos pajėgumų stygius esant pasaulinei paklausai“, – aiškino jis.

Didelio masto, bet dar nebaigtų klinikinių tyrimų ankstyvieji rezultatai rodo, kad tiek „Moderna“, tiek „Pfizer-BioNTech“ vakcinos atrodo saugios ir veiksmingos. Visgi „Moderna“ preparato logistika paprastesnė, nes jo nereikia laikyti ypač žemos temperatūros sąlygomis.

EVA rekomendavo leisti „Moderna“ vakcina skiepyti žmones nuo 18 metų amžiaus. Agentūra pažymėjo, kad vakcinos pašalinis poveikis „paprastai būna lengvas arba vidutinis, ir [paskiepytieji] geriau pasijunta praėjus kelioms dienoms po vakcinacijos“.

Dažniausias šalutinis poveikis būdavo „skausmas ir tinimas injekcijos vietoje, nuovargis, šaltkrėtis, karščiavimas, patinę arba jautrūs pažastų limfmazgiai, galvos skausmas, raumenų ir sąnarių skausmas, pykinimas ir vėmimas“, sakoma EMA pranešime.

E. Cook pabrėžė, kad ES tarnybos „atidžiai stebės duomenis dėl vakcinos saugumo ir veiksmingumo, kad užtikrintų ES visuomenės apsaugą. Mūsų darbas visuomet bus grindžiamas mokslo duomenimis ir įsipareigojimu apsaugoti ES piliečių sveikatą.“

„Moderna“ vakciną jau yra patvirtinusio JAV, Kanada ir Izraelis.

Bendrovė pirmadienį nurodė prognozuojanti, kad per šiuos metus jai pavyks pagaminti 600 mln. dozių vakcinos – 100 mln. dozių daugiau nei rodė ankstesnės prognozės. „Moderna“ pridūrė, kad toliau investuoja ir samdo darbuotojus, siekdama padidinti gamybos pajėgumus iki 1 mlrd. dozių per 2021-uosius metus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 06 18:31
Spausdinti