Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


ENERGETINĖ KRIZĖ
Europos Komisija pristatė dujų kainų mažinimo pasiūlymą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Ursula von der Leyen.

Europos Komisija pasiūlė naują skubų reglamentą, kuriuo siekiama sumažinti dideles dujų kainas ES ir užtikrinti tiekimo saugumą šią žiemą.

Komisijos pasiūlyme numatyta: bendras dujų pirkimas, taikant kainų ribojimo mechanizmus TTF dujų biržoje, naujos skaidraus infrastruktūros naudojimo ir valstybių narių solidarumo priemonės, nuolat dedant pastangas mažinti dujų paklausą.

„Rusijos karas prieš Ukrainą turi rimtų pasekmių pasaulio ir Europos energijos rinkoms. Veikiame vieningai ir gerai pasiruošėme artėjančiai žiemai, pildome dujų saugyklas, taupome energiją ir ieškome naujų tiekėjų“, – kalbėjo antradienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir pasidžiaugė, kad 92 proc. dujų saugyklų ES užpildytos ir priklausomybė nuo rusiškų dujų ženkliai sumažėjusi.

Ji teigė, kad šią žiemą bus įvestas laikinas mechanizmas, kad būtų apribotos pernelyg didelės kainos. Taip pat bus suteiktos teisinės priemonės bendram ES dujų pirkimui.

„Tačiau taip pat privalome paspartinti investicijas į atsinaujinančiuosius energijos išteklius ir infrastruktūrą. Daugiau ir greičiau investuoti į perėjimą prie švarios energetikos – tai mūsų struktūrinis atsakas į šią energetikos krizę“, – pridūrė Komisijos vadovė.

Europos Komisijos siūlomas reglamentas grindžiamas šiais pagrindiniais elementais: pirma, ES paklausos agregavimas ir bendras dujų pirkimas, kad būtų galima derėtis dėl geresnių kainų ir sumažinti riziką, kad valstybės narės pervilios viena kitą. Antra, pažangos siekiant sukurti naują SGD kainų etaloną; trumpuoju laikotarpiu pasiūlyti kainų korekcijos mechanizmą, kad būtų nustatyta dinaminė kainų riba sandoriams TTF dujų biržoje, ir laikiną apykaklę arba pralaidumą, kad būtų išvengta ekstremalių kainų šuolių išvestinių finansinių priemonių rinkose. Trečia, numatytos valstybių narių solidarumo taisyklės tiekimo trūkumo atveju ir pasiūlymas sukurti dujų paskirstymo mechanizmą valstybėms narėms, nukentėjusioms nuo regioninės ar Sąjungos dujų tiekimo krizės.

Trečiadienį pasiūlymas bus pristatytas Europos Parlamentui, o ketvirtadienį – Europos Vadovų Tarybai, kuri vyks Briuselyje. Komisija tikisi, kad kitą savaitę reglamentas bus patvirtintas. Tam reikia kvalifikuotos valstybių narių daugumos.

2022 10 18 16:53
Spausdinti