Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


GAMTOS APSAUGA
Europos Teisingumo Teismas: vilkai turi būti saugomi ir miestuose
BNS

Vilkai yra saugomi pagal Europos Sąjungos laukinės gamtos buveinių apsaugos taisykles, net jei šių gyvūnų atklysta į miestą ar kaimą, ketvirtadienį nusprendė Europos Teisingumo Teismas.

Vilkai kadaise buvo labai reti Europoje, bet jų populiacija pradėjo augti saugomose teritorijose, o kartais tai sukelia bėdų žmonėms.

2016 metais Rumunijos gyvūnų apsaugos savanoriai ir veterinaras sugavo ir bandė perkelti vieną vilką, kuris atklydo į nuosavybę už dviejų saugomų teritorijų ribų.

Tačiau jų pastangos išvežti gyvūną į gamtos draustinį žlugo ir gyvūnas pabėgo į netoliese esantį mišką, todėl jų asociacijai buvo iškelta baudžiamoji byla.

Rumunijos teismas perdavė bylą ETT teisėjams nuspręsti, ar tas vilkas buvo saugomas pagal ES Buveinių direktyvą – net ir už specialių teritorijų ribų.

Ketvirtadienį teismas nusprendė, kad kadangi tokių rūšių kaip vilkas „natūralaus paplitimo arealas“ yra daug didesnis už draustinio dydį, šis gyvūnas turėtų būti laikomas saugomu.

„Teismas nusprendė, kad pareiga griežtai saugoti saugomas gyvūnų rūšis taikoma visam tos rūšies „natūralaus paplitimo arealui“, nepaisant, ar jie yra natūralioje savo buveinėje, saugomose teritorijose, ar šalia žmonių gyvenviečių“, – sakoma nutartyje.

Taigi, vilkai ir kitos saugomos rūšys gali būti sugaunami ir perkeliami tik tuo atveju, jei kompetentingos nacionalinės valdžios institucijos paskelbia išimtį ES direktyvai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 12 10:19
Spausdinti