Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Europos Vadovų Taryba: pasiklydę šeštajame sankcijų Rusijai pakete
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Charles`is Michelis.

Pirmadienį į Briuselyje vykstančią neeilinę Europos Vadovų Tarybą (EVT) besirenkančių ES lyderių dienotvarkė – dar viena naktis be miego. Net per mėnesį ES narės nesugebėjo susitarti dėl šeštojo ES sankcijų paketo.

Oficialioje dienotvarkėje diskusijų dėl sankcijų Rusijai nėra – esą tik trumpai bus pristatytas klausimas. Viena vertus, nenorima, kad emocijos sugadintų visą susitikimą ir neužgožtų kitų klausimų. Mat, kaip pripažįsta ES pareigūnai, abejotina, ar pavyks per šią EVT kažką sutarti, nes neva beliko išspręsti techninius klausimus, o ES lyderiai brėžia politines gaires.

Kita vertus, viltis susitarti niekur nedingo ir, tikėtina, diskusijos užtruks, nes tai būtų labiausiai apčiuopiamas EVT rezultatas. Pirmadienį ryte šalių narių ambasadoriai Briuselyje vėl susirinko derėtis dėl šeštojo sankcijų paketo. Sekmadienį popiet irgi įvyko tokia diskusija, kuri gerokai užsitęsė, bet rezultato nedavė.

Didžiausi nesutarimai kyla dėl naftos embargo. Kaip žinoma, gegužės pradžioje Europos Komisija pasiūlė į šeštąjį sankcijų paketą įtraukti naftos embargą, tačiau šią idėją, nepaisydama jai pasiūlytų išimčių, užblokavo Vengrija, esą visiškai priklausoma nuo rusiško naftos vamzdžio. Netrukus prie jos prisijungė ir kai kurios kitos šalys prašydamos sau išimčių.

Vienas iš galimų variantų dėl šeštojo ES sankcijų Rusijai paketo – iš jo visai išbraukti naftos embargą ir kartu ne tik nudžiuginti Vladimiro Putino režimą, bet ir uždėti kryžių septintajam ES sankcijų paketui, kuriame galėtų būti įtrauktas ir rusiškų dujų klausimas.

ES pareigūnų teigimu, buvo pateikta tiek daug juodraščių ir atnaujintų pasiūlymų, kad būtų apramintas Vengrijos ir kitų šalių priešiškumas, kad jie jau patys pasiklydo tarp jų. Tiesa, pagal pastarąjį sekmadienio juodraštį siūloma apsiriboti tik jūra tiekiamos rusiškos naftos, kuri sudaro apie du trečdalius ES iš Rusijos tiekiamos naftos, embargu. Komisija taip pat siūlo būsimo naftos embargo netaikyti naftotiekiui „Družba“, kuris yra pagrindinė tiekimo linija Vengrijai ir kitoms jos kaimynėms.

Anot aukšto ES pareigūno, tai nesukėlė aplodismentų nei iš Vengrijos pusės, kuri dar nori gauti milijonus eurų savo naftos tiekimo infrastruktūrai pertvarkyti, nei iš kitų šalių, kurios nesutinka su tokiomis išimtimis Vengrijai bei nori sau nuolaidų.

Diplomatų teigimu, vienas iš galimų variantų dėl šeštojo ES sankcijų Rusijai paketo – iš jo visai išbraukti naftos embargą ir kartu ne tik nudžiuginti Vladimiro Putino režimą, bet ir uždėti kryžių septintajam ES sankcijų paketui, kuriame galėtų būti įtrauktas ir rusiškų dujų klausimas.

Nors kiti šeštojo sankcijų paketo siūlymai, tokie kaip į sankcionuojamų asmenų sąrašus įtraukti Maskvos patriarchą Kirilą ir tariamą V. Putino meilužę Aliną Kabajevą ar dar tris Rusijos bankus, pašalinti iš SWIFT sistemos, lyg ir nekelia didesnių ginčų, naftos embargo atsisakymas gali sukelti domino efektą, kai atsiras prieštaravimų ir dėl kitų pasiūlymų. „Bloomberg“ pirmadienį pranešė, kad jau dingo punktas, draudžiantis pirkti nekilnojamąjį turtą.

Vis dėlto tam tikrą postūmį EVT gali duoti patys ukrainiečiai – Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nuotoliniu būdu kreipsis į ES lyderius. Gegužės viduryje Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pasiūlė ne kam kitam, o Ukrainai perkirsti šį ES sankcijų Gordijaus mazgą: apsvarstyti galimybę nutraukti rusiškų dujų ir naftos tranzitą į Europą. Ukraina, kuri yra vienintelis kelias, per kurį Vengrija ir kaimyninės šalys gauna Rusijos energetinius išteklius, praėjusią savaitę irgi užsiminė apie tokią galimybę.

Visa neeilinė EVT vienaip art kitaip bus susijusi su Ukrainos klausimu. Pasak EVT pirmininko Charles’io Michelio, „vienas aktualiausių mūsų rūpesčių – kartu su mūsų tarptautiniais partneriais padėti Ukrainos valstybei patenkinti jos likvidumo poreikius. Taip pat aptarsime, kaip geriausia organizuoti mūsų paramą Ukrainai atstatyti“. Kalbama apie 9 mlrd. eurų Ukrainai 2022 m.

ES lyderiai taip pat ruošiasi aptarti energetikos klausimą, įskaitant dėl Rusijos agresijos išaugusias kainas bei priklausomybės nuo Rusijos panaikinimą. Tokius pasiūlymus neseniai pristatė Europos Komisija per savo „REPowerEU“ planą. Dar viena karo pasekmė – dramatiškas poveikis pasauliniam apsirūpinimui maistu – irgi ant EVT stalo.

„Atsižvelgdamas į didžiulį Afrikos šalių pažeidžiamumą dėl maisto stygiaus, prie mūsų vaizdo ryšiu prisijungs Afrikos Sąjungai pirmininkaujantis Macky Sallasas, kad aptartų šią temą“, – sakoma Ch. Michelio laiške ES lyderiams.

Galiausiai EVT aptars Europos gynybos klausimus.

EVT susitikimas prasidės pirmadienį 17.00 val. Lietuvos laiku tradiciniu pasikeitimu nuomonėmis su Europos Parlamento pirmininke Roberta Metsola. Lietuvai susitikime atstovaus prezidentas Gitanas Nausėda. Jis prieš tai susitiks su Baltijos ir Šiaurės šalių vadovais.

2022 05 30 11:02
Spausdinti