Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


MIGRANTAI
„Frontex“ vadovas: Lietuvoje fiksuota keliasdešimt pažeidimų prieš migrantus
BNS
BNS

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri sako, kad agentūra Lietuvoje fiksavo keliasdešimt pažeidimų prieš migrantus.

Apie tai trečiadienį pranešė naujienų portalas „EUobserver“.

„Fiksuota, jei teisingai prisimenu 17, ar beveik, sakykime, 20 pranešimų apie rimtus incidentus (angl. Serious Incident Report, SIR), kur įtariami pamatinių teisių pažeidimai Lietuvoje“, – cituojamas F. Leggeri, kalbėjęs pirmadienį vykusiame nevyriausybinės organizacijos „EU Watch“ renginyje.

„Mano supratimu, to priežastis – Lietuvos teisės interpretacijos. Klausimas, ar Lietuvos sienos apsaugos ir prieglobsčio įstatymai atitinka ES teisę“, – pridūrė jis.

Anksčiau „EUobserver“ pranešė, kad fiksuota apie 14 pranešimų apie rimtus incidentus, kurie yra susiję su kolektyviniu migrantų išstūmimu per sieną.

Kiek anksčiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas BNS sakė, kad Lietuva aiškinasi situaciją su „Frontex“ dėl šios situacijos. Jo teigimu, tai pranešimai, kurie kelia įtarimų dėl galimo pažeidimo, tačiau pats pažeidimo faktas dar nėra nustatytas.

Reaguojant į šiuos pranešimus, organizacija gali nutraukti savo misiją Lietuvoje, tačiau F. Leggeri nepakomentavo, ar tai bus padaryta.

Europos Sąjungos institucijos laikosi pozicijos, kad migrantų išstūmimai pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatas.

Vilnius savo ruožtu nurodo, kad neteisėtų migrantų apgręžimo politikos ėmėsi, nes Baltarusija prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą vykdo hibridinę ataką. Be kita ko, šalies pareigūnai teigia, kad migrantams sudarytos sąlygos prieglobsčio prašyti pasienio punktuose ar ambasadoje.

Į Lietuvą šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 13 11:49
Spausdinti