Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
G 7 Vilniuje įsipareigojo teikti ilgalaikę karinę paramą Ukrainai
BNS
Scanpix

Didžiojo septyneto (G 7) šalys trečiadienį įsipareigojo teikti ilgalaikę karinę paramą Ukrainai, kad padėtų jai kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis ir sustabdytų bet kokį karo pasikartojimą.

„Kiekviena iš mūsų bendradarbiaus su Ukraina dėl konkrečių dvišalių ilgalaikių saugumo įsipareigojimų ir susitarimų, kad būtų užtikrintos tvarios pajėgos, galinčios ginti Ukrainą dabar ir atgrasyti nuo Rusijos agresijos ateityje“, – sakoma G 7 pareiškime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Planas užtikrinti ilgalaikę G-7 šalių karinę pagalbą Ukrainai pristatytas Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

Kadangi Ukrainai greičiausiai teks ilgai laukti, kol įgyvendins savo siekį tapti NATO nare ir įgyti automatinę Aljanso apsaugą, G 7 šalys pristatė laikiną planą, kuriuo siekiama užtikrinti nuolatinę pagalbą. Pasak amerikiečių pareigūnų, planu siekiama padėti Ukrainai sukurti kariuomenę, kuri galėtų apsiginti ir atgrasyti nuo būsimo užpuolimo.

Septynių pirmaujančių demokratinių valstybių grupė – Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Italija, Kanada ir Japonija – teigė, kad sieks susitarti dėl Ukrainos pajėgų aprūpinimo modernia sausumos, oro ir jūros karine įranga.

Tai reikštų, kad „pirmenybė būtų teikiama oro gynybai, artilerijai ir tolimojo nuotolio ugniai, šarvuočiams ir kitiems svarbiausiems pajėgumams, pavyzdžiui, kovinei aviacijai“, sakoma pareiškime.

Pasaulinės galybės pareiškė, kad pasiūlys Ukrainai suteikti skubią karinę ir finansinę pagalbą galimo kito Rusijos ginkluoto užpuolimo atveju.

Jos taip pat sieks „primesti Rusijai ekonomines ir kitokias išlaidas“, jei ji pradėtų naują karą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį Vilniuje pasveikino G 7 šalių įsipareigojimus Kyjivui, bet perspėjo, kad jie neturėtų tapti pamaina šalies narystei Aljanse. Išvakarėse NATO lyderiai pareiškė, jog Ukraina bus pakviesta į Aljansą, kai dėl to sutars bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas.

Tuo metu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį pareiškė, kad Vakarų valstybių saugumo garantijos Ukrainai pakenks Rusijos saugumui.

NATO šalys, vadovaujamos Jungtinių Valstijų, vengia duoti Ukrainai pernelyg konkrečius įsipareigojimus dėl būsimos narystės bloke, nes baiminasi, kad tai įtrauks Vakarus į karą su Maskva.

Tačiau Vakarų lyderiai tvirtina norintys parodyti Kremliui, kad jis nesulauks susilpnėsiančios paramos Kyjivui.

2023 07 12 16:46
Spausdinti