Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


G. Kildišienės ir VTEK istorija baigta – nutarta nesibylinėti
BNS
(I. Gelūno / BNS nuotr.).

Eksparlamentarei Gretai Kildišienei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimas tinka. Politikė pripažinta pažeidusi teisės aktus dėl to, kad nedeklaravo naudojimosi „Agrokoncerno“ automobiliu. Turėjusi galimybę apskųsti nuosprendį, ji tuo nepasinaudojo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas rugpjūčio 10 dieną atmetė buvusios Seimo narės G.Kildišienės skundą VTEK. Teismas pripažino, kad ginčijamas VTEK sprendimas yra teisėtas ir pagrįstas. Byloje neginčytinai buvo nustatyta, jog pareiškėja nedeklaravo duomenų, kad ji naudojosi automobiliu, kuris priklausė bendrovei. Konstatuota, kad pareiškėja pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nedeklaravusi duomenų, kuriuos turėjo deklaruoti. Teismas mano, kad G.Kildišienės skundas nepagrįstas. Pasak teismo, pareiškėja nepaneigė komisijos nustatytų aplinkybių ir jokių duomenų nepateikė. Šis sprendimas per mėnesį galėjo būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Neapskundus, sprendimas įsiteisėjo. „Ne, neskundėme. Negaliu daugiau komentuoti. Tiesiog neskundė“, – BNS sakė G.Kildišienės advokatas Evaldas Valčiukas. Jis tepasakė, kad klientė nepageidavo rašyti apeliacinio skundo, procesas baigtas ir prie šio klausimo nebus grįžtama.
„Ne, neskundėme. Negaliu daugiau komentuoti. Tiesiog neskundė“, – BNS sakė G.Kildišienės advokatas Evaldas Valčiukas.
Sprendimą dėl G.Kildišienės VTEK paskelbė kovo 8 dieną. Pradėti tyrimą VTEK nusprendė sausio pabaigoje savo iniciatyva pagal žiniasklaidoje skelbtą informaciją, kad tuometinė „valstiečių“ seniūno pavaduotoja G.Kildišienė važinėjo automobiliu „Range Rover“, jį iš koncerno lizingu siekė išsipirkti jos mama. Koncernas priklauso frakcijos seniūnui, „valstiečių“ vadovui Ramūnui Karbauskiui. Žiniasklaidoje besirutuliojant šiai istorijai, taip pat paskelbus apie G.Kildišienės atžvilgiu vykdytą bei nutrauktą ikiteisminį tyrimą, politikė atsisakė Seimo narės mandato, taip pat Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vicepirmininkės pareigų. VTEK narys Virginijus Kanapinskas yra sakęs, kad sutartis su G.Kildišienės motina buvo vienintelė tokio pobūdžio „Agrokoncerno“ sutartis 2016-aisiais, be kita ko, G Kildišienei atstovauja advokatas E.Valčiukas, kuris yra ir „Agrokoncerno“ atstovas. Šis advokatas G.Kildišienei atstovavo ir teisme. Be to, V.Kanapinsko teigimu, R.Karbauskis yra viešai pripažinęs, kad būtent G.Kildišienei padėjo įsigyti automobilį, o mašiną politikė esą naudojo parlamentinei veiklai. Komisija taip pat nurodė į viešai skelbtą informaciją, jog „Agrokoncernas“ buvo sudaręs sutartį su G.Kildišienės šeimos įmone „Greta Gretos“ – kad sutartis buvo, posėdyje nepaneigė ir G.Kildišienės advokatas. Buvo skelbta, kad G.Kildišienė palieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą. Daug dėmesio viešojoje erdvėje sulaukė „valstiečių“ lyderio R.Karbauskio bei neseniai knygą išleidusios eksparlamentarės G.Kildišienės susitikimas su viešųjų ryšių ekspertais. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 09 17 15:06
Spausdinti