Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


KOVA DĖL KOMISARO POSTO
G. Landsbergio pasitraukimas iš kovos neliko nepastebėtas Briuselyje
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Nors Europos sostinė vis dar atostogauja, tačiau žinia, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pralaimėjo kovą su prezidentūra dėl galimybės tapti Europos komisaru, neliko nepastebėta.

Šeštadienį įtakingiausias vadinamojo Briuselio burbulo leidinys Politico.eu net išsiuntė specialų pranešimą su nuoroda į straipsnį apie G. Landsbergio sprendimą trauktis iš kovos.

„Šis žingsnis buvo padarytas kilus aštriam nesutarimui tarp G. Landsbergio, vieno žinomiausių Baltijos regiono politinių veikėjų, ir Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos“, – rašė Politico.eu. Leidinys taip pat pridūrė, kad G. Nausėda atsisakė paremti G. Landsbergį, nors jį palaikė ir kiti svarbūs asmenys, įskaitant premjerę Ingridą Šimonytę ir didžiausios Europos Parlamente Europos liaudies partijos pirmininką Manfredą Weberį.

„Įdomus G. Nausėdos sprendimas nepasinaudoti G. Landsbergio balsu ir patirtimi Briuselyje“, – „X“ tinkle komentavo ir vienas Politico.eu redaktorių Nicholas Vinocuras.

Žinia, šeštadienį G. Landsbergis pranešė, kad nesieks eurokomisaro posto, nors jam būtų garbė atstovauti Lietuvai šioje pozicijoje.

„Akivaizdu, kad prezidentas nėra pasiruošęs pritarti mano kandidatūrai. Buvau informuotas, kad jokiomis aplinkybėmis jis nepritars, nieko negalima padaryti, kad jis pakeistų savo nuomonę“, – pirmadienį paaiškino BNS sakė G. Landsbergis.

Todėl konservatoriai nusprendė siūlyti į Europos komisarus buvusį premjerą ir dabartinį europarlamentarą Andrių Kubilių. Šis anksčiau aktyviai ragino pritarti G. Landsbergio kandidatūrai, o dabar sako, kad pats nesiveržia į Europos Komisiją.

G. Nausėdos patarėjas Frederikas Jansonas pranešė, kad praėjusią savaitę A. Kubiliaus kandidatūra buvo suderinta per prezidento ir premjerės susitikimą. Anksčiau pats prezidentas aiškino, kad Lietuvai reiktų kokio ekonomikos posto, o tai esą nėra G. Landsbergio specializacija. Beje, ekonomikos portfelių siekia ir dauguma kitų ES šalių.

Liepos 25 d. Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen išsiuntė valstybėms narėms laišką, kuriame prašoma pateikti kandidatų į naujos Komisijos narius pavardes iki rugpjūčio 30 d. Ji taip pat žadėjo, kad prašys pateikti mažiausiai du kandidatus: vyrą ir moterį. Mat ji siekia išlaikyti lyčių pusiausvyrą naujoje Komisijoje.

2024 08 19 11:25
Spausdinti