Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


VIZITAS JAV
G. Landsbergio vizito po JAV gidas: Pentagonas, Pensilvanija ir „Lockheed Martin“
IQ
Andrius Ufartas/ELTA
G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kartu su savo kolegomis iš Latvijos ir Estijos kovo 20–25 d. lankosi JAV. Čia jo laukia susitikimai ir vizitai, kurių pagrindinė tema – gynyba.

Kaip praneša Užsienio reikalų ministerija (URM), JAV sostinėje Vašingtone ministrai susitiks su valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu, su kuriuo aptars regioninio saugumo klausimus, pagalbą Ukrainai ir artėjantį NATO viršūnių susitikimą liepos mėnesį.

„Švenčiame Jungtinių Valstijų ir Lietuvos diplomatinių santykių 100-metį, – pernai kovą per pastarąjį susitikimą su G. Landsbergiu kalbėjo A. Blinkenas. – Esame NATO sąjungininkės. Esame ekonominiai partneriai. Ir kartu esame tvirtai įsipareigoję demokratijai, žmogaus teisėms, tarptautinei taisyklėmis grindžiamai tvarkai, kuri, kaip pripažįstame, yra mūsų bendro saugumo pagrindas ir kuriai tiesioginę grėsmę kelia neišprovokuotas ir nepagrįstas Rusijos karas prieš Ukrainą.“

Kovo 21 d. G. Landsbergis taip pat lankosi vienos svarbiausių JAV gynybos pramonės bendrovių „Lockheed Martin“ įmonėje „Sikorsky Aircraft Corporation“, kurioje gaminami Lietuvai skirti JAV sraigtasparniai UH-60 „Black Hawk“. Dėl šių sraigtasparnių sutarimas buvo pasiektas 2020 m., keturi vienetai nusipirkti už 181 mln. eurų ir turėtų Lietuvą (Šiaulius) pasiekti 2025–2026 m.

2024 03 21 19:50
Spausdinti