Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


BALTIJOS ŠALIŲ GYNYBA
G. Landsbergis: Baltijos šalys jaučia artėjantį karą
ELTA
Žygimantas Gedvila/BNS
Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Lietuva, Latvija ir Estija jaučia karo grėsmę, patvirtino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Tai taip pat yra politinė žinutė – žinutė iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Kad mes jaučiame prie mūsų artėjantį karą. Mes suprantame, kad Rusija nebus sustabdyta Ukrainoje, ji žengs toliau. Ir tada sekančios bus Baltijos šalys“, – žurnalistams Briuselyje, prieš Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos posėdį, teigė G. Landsbergis.

„Tai nėra nepasitikėjimas, tai, tiesą pasakius, pasiruošiamas tam, kas gali atsitikti. Ir tikimės, kad tai nusiųs pakankamą žinią mūsų draugams ir partneriams Europoje, NATO, kad tai reikia vertinti rimtai“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis pabrėžė, kad visos regiono valstybės sutaria, kad laikas pasirengimui priešintis galimai agresijai – labai ribotas.

„Jeigu Rusija nebus sustabdyta, mes būsime tie, kurie toliau turės ją stabdyti“, – akcentavo politikas.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad „niekas neturi tvarkaraščio, Rusijos beprotystei numatyti“. G. Landsbergio teigimu, tai, kada Rusija gali vėl pulti, daugiausiai priklauso nuo Ukrainos sėkmės kare prieš Rusiją.

„Visų pirma – Ukrainos sėkmė ir Ukrainos pergalė. Jei jiems sekasi, jie laimi mums laiko. Ukraina laimi mums laiko savo krauju, savo gyvybėmis, su viskuo, ką tik turi. Ir kiek jie dar mums šio laiko gali laimėti, mes nežinome“, – sakė ministras.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai penktadienį pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo stiprinimo vystant kontrmobilumo priemones prie rytinės NATO sienos.

Susitikimo Rygoje metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai taip pat sutarė tęsti bendrą didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS pajėgumų kūrimą.

2024 01 22 11:51
Spausdinti