Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


POLITINĖ KRIZĖ
G. Landsbergis: bet kokiu atveju I. Šimonytės Vyriausybės po NATO vadovų susitikimo neliks
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Dainius Labutis/ELTA
Gabrielius Landsbergis.

Į Briuselyje vykstančią ES užsienio reikalų tarybą atvykęs Lietuvos diplomatijos vadovas ir konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sulaukė klausimų ir apie padėtį Lietuvoje. Pasak ministro, dėl Vyriausybės likimo apsispręsta šimtu procentų.

Kalbėdamas apie politinę krizę konservatorių lyderis priminė ir Seimo atsakomybę savivaldybės lėšų panaudojimo skandale.

„Klausimų, kurie keliami Vyriausybės nariams, mes nekvestionuojame: jie turėtų būti keliami, turėtų būti teikiami atsakymai (...). Bet Seimo nariai, didelė dalis dabar esančių Seimo narių turi tą pačią problemą. Jų yra opozicijoje, jų yra valdančiojoje daugumoje, – žurnalistams Briuselyje pirmadienį kalbėjo G. Landsbergis. – Jei kas nors mano, kad tai Vyriausybės problema, tai jie labai klysta, tai ir Seimo problema. Paliekant tai išspręsti tik Vyriausybei ir sakant, kad Seimas gali gyventi važinėdamas karantino metu, už valstybės pinigus ir t. t. (...), problemos nesprendžia niekaip. Tokiu atveju mes darome ne politinę akciją, o mažytę jos dalį, ritualinius paaukojimus, visuomenės poreikiui kraujui patenkinti. Jeigu norime švarinti, tada turime atsakyti į visus klausimus. Seimas negali gyventi neatsakinėdamas į klausimus, į kuriuos atsakinėja Vyriausybės nariai. Jeigu gali, tada jis turėtų turėti kitą Vyriausybę.“

Pasak ministro, Seimas privalo apsispręsti dėl pirmalaikių rinkimų: „Tiesiog paimti veidrodį, pasižiūrėti į jį ir nuspręsti, ką darome toliau visi. Jeigu atsakymas, kad Seimas gali toliau dirbti, nes klausimai nėra tokie rimti, nėra tokie reikšmingi, tvarkoj, tada reikia kitų sprendimų. Ir kaip premjerė sakė, po NATO susitikimo, po Seimo atsisakymo rengti išankstinius rinkimus premjerė teikia atsistatydinimą.“

Žurnalistų perklaustas, ar šimtu procentų po NATO susitikimo Vyriausybės nelieka, G. Landsbergis atsakė: „Premjerė tai pasakė ir aš ją palaikau.“

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas penktadienį pasiūlė inicijuoti Seimo pirmalaikių rinkimų paskelbimą. Jei ši iniciatyva nesulauktų palaikymo, siūloma svarstyti klausimą dėl Vyriausybės atsistatydinimo. Pasak G. Landsbergio, valdančiajai koalicijai priklausančių Laisvės partijos, Liberalų sąjūdžio ir TS-LKD lyderiai savaitgalį aptarė šį klausimą ir konservatoriai išdėstė savo argumentus, o dabar partneriai turi apsispręsti.

Toks siūlymas priimtas siekiant spręsti politinę krizę, susidariusią dėl savivaldos politikų neskaidriai naudojamų lėšų. Prezidiumo posėdis sukviestas po to, kai švietimo, mokslo ir sporto ministrė konservatorė Jurgita Šiugždinienė premjerei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, visuomenėje kilus abejonėms dėl 2019–2020 m. jos, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, panaudotų 13,8 tūkst. eurų skaidrumo.

Prezidentas Gitanas Nausėda savo ruožtu yra paraginęs trauktis iš pareigų tris ministrus – be švietimo ministrės, dar kultūros ir finansų ministrus, nes jie taip pat būdami Kauno tarybos nariais naudojo lėšas, kurių dabar negali pagrįsti.

2023 05 22 10:56
Spausdinti