Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VYRIAUSYBĖ
G. Landsbergis: bet koks Rusijos prekių tranzitas yra pažeidžiantis Lietuvos interesus
BNS
Lukas Balandis/BNS
Gabrielius Landsbergis.

Bet koks Rusijos prekių tranzitas per Lietuvą yra pažeidžiantis šalies nacionalinio saugumo interesus, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Antradienį Seime atsakydamas į interpeliacijos klausimus G. Landsbergis klausė ją inicijavusios opozicijos – koks jos požiūris į rusiškų prekių gabenimą Kaliningrado tranzitu.

„Mano asmeniniu supratimu, bet koks per Lietuvą vykstantis Rusijos prekių, sankcionuotų prekių, nesankcionuotų, yra pažeidžiantis Lietuvos nacionalinio saugumo interesus. Dabar skaitant jūsų klausimus man kyla klausimas, ar jūs matot taip pat. Ir aš tada noriu užduoti klausimą, ar jūs norit daugiau tranzito, ar jūs norit, kad čia daugiau važiuotų?“ – atsakydamas į opoziciją kreipėsi G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras teigė būsiantis už tą pusę, „kuri nori mažiau Rusijos Lietuvoje“.

„Aš suprantu, kad jūs (opozicija) pasirenkat kitą pusę“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Interpeliacijos iniciatorių vardu kalbėjęs Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sakė, kad užsienio politika valdant šiai Vyriausybei tapo nenuspėjama ir nulemta vienašališkų užsienio reikalų ministro ar ministerijos pareigūnų sprendimų.

„Niekada užsienio politika neatrodė tokia nenuspėjama ar priklausoma nuo asmeninių ar vienašališkų užsienio reikalų ministro ar URM pareigūnų sprendimų“, – sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat kėlė klausimą, ką reiškia vertybinė politika, sakydamas, kad nėra aišku, koks šių sąvokų turinys, o šalies užsienio politika visų pirma turi vadovautis jos nacionaliniais interesais.

Seimas antradienį pradėjo svarstyti interpeliaciją G. Landsbergiui. Išklausius ministro atsakymų bus sudaroma speciali komisija, kuri siūlo pritarti arba nepritarti atsakymams.

Jeigu ministro atsakymas į klausimus pripažįstamas nepatenkinamu, Seimo nutarimo projektas dėl nepasitikėjimo ministru turi būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų parlamentarų balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 71.

interpeliaciją ministrui inicijavo Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su kitomis opozicinėmis frakcijomis, prašydamos pasiaiškinti dėl Kaliningrado tranzito sankcionuotoms rusiškoms prekėms peripetijų, Taivano atstovybės Vilniuje atidarymo aplinkybių, atsakyti į klausimus dėl diplomatinio korpuso.

Į opozicijos kaltinimus leidus rusų propagandistams užvaldyti viešąją erdvę Kaliningrado tranzito klausimu šiemet vasarą ministras atsako, kad Rusija nuolatos užsiima dezinformacija ir ragina nepasiduoti manipuliacijoms.

Į klausimą, kodėl nebuvo tinkamai pasiruošta iki sankcijų įsigaliojimo suvaldyti viešosios erdvės rizikas, G. Landsbergis atsako, kad Lietuvos viešoji erdvė, žiniasklaidos priemonės, „skirtingai nei Rusijoje ar Baltarusijoje“, veikia laisvai ir nepriklausomai ir Užsienio reikalų ministerija niekada nesieks valdyti viešosios erdvės.

Opozicija šio Ministrų kabineto nariams inicijavo kelias interpeliacijas, jos visos žlugo. Interpeliacijos procedūra G. Landsbergiui būtų ketvirtoji.

2022 11 22 12:05
Spausdinti