Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


PARAMA UKRAINAI
G. Landsbergis: JAV sprendimu išvengėme istorinės kulkos, bet tai dar ne pabaiga
ELTA
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

JAV Atstovų Rūmams patvirtinus naują pagalbos paketą Ukrainai, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Vakarai „išvengė istorinės kulkos“. Visgi jis ragina Europos lyderius nenurimti ir toliau ieškoti būdų, kaip remti prieš Rusijos agresiją kovojančius ukrainiečius.

„Galiu pasakyti, kad mes išvengėme istorinės kulkos. Deja, daug kulkų vis dar laukia. Todėl dieną galime būti džiaugsmingi, bet privalome ruoštis rytoj laukiančiai kovai. Tad negalime nurimti, negalime stabdyti paramos. Turime toliau kalbėti apie tai, kaip mes remsime Ukrainą ir toliau. Tai yra pagrindinė užduotis“, – pirmadienį prieš prasidedant ES Užsienio reikalų tarybai Liuksemburge žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Manau, daugeliui sąjungininkų palengvėjo, kai iš JAV atkeliavo geros žinios. Bet tai negali mūsų sustabdyti nuo to, ką turime daryti“, – teigė jis ir užsiminė apie tai, kad Lietuva savo ruožtu taip pat ruošia naują papildomą pagalbą Ukrainai.

Visgi klausiamas, ar jaučia nerimą dėl to, jog Europos valstybės gali pernelyg atsipalaiduoti ir persvarstyti savo pozicijas dėl Ukrainos, G. Landsbergis teigė, jog pirmadienį vyksiantis posėdis parodys, kokiu keliu Vakarai judės toliau.

„Šiandien pamatysime, ar atsitraukiame, ar judame tolyn“, – nurodė G. Landsbergis.

JAV Atstovų Rūmai šeštadienį pritarė milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai. Parlamentarai priėmė atitinkamą įstatymo projektą, kuriame numatyta Kyjivui skirti 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų). Paketas apima ir ginantis nuo Rusijos skubiai reikalingus ginklus. Manoma, kad būtinas Senato pritarimas yra neabejotinas.

G. Landsbergis taip pat vylėsi, kad ES lyderiai sutars dėl sankcijų Iranui griežtinimo. Pasak jo, taip būtų siekiama limituoti balistinių raketų ir dronų tiekimą Teheranui.

„Kalbame apie dronus ir balistines raketas. Aš siekčiau išvis uždrausti karinę industriją šalyje, kuri kariauja keliais frontais“, – žurnalistams Liuksemburge komentavo G. Landsbergis.

„Turiu retorinį klausimą, kiek frontų turi atidaryti Iranas, kad mes rimtai pažiūrėtume į sankcijų klausimą? Tikiuosi, kad du ir yra tas limitas, kai galime įvesti griežtesnes sankcijas“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Jo teigimu, naujomis sankcijomis būtų siekiama apriboti komponentų, skirtų raketoms konstruoti, tiekimą į Iraną.

ELTA primena, kad Iranas prieš Izraelį dronais ir raketomis įvykdė precedento neturintį antpuolį, kuris beveik jokios žalos nepadarė, nes didžioji dalis amunicijos buvo numušta.

ES jau yra įvedusi Iranui sankcijų dėl Rusijai tiekiamų dronų, kurie naudojami kare Ukrainoje, tačiau Teherano ir Maskvos ryšių jos ypatingai nenusilpnino.

2024 04 22 12:38
Spausdinti