Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ATSAKAS RUSIJAI
G. Landsbergis: JT turėtų paskelbti branduolinius objektus ne konflikto zonomis
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
BNS foto
Gabrielius Landsbergis.

Į Briuselį penktadienį susirinkę NATO užsienio reikalų ministrai tariasi dėl atsako į Rusijos agresiją. Tikėtina, kad diskutuojama ir apie ukrainiečių prašymą paskelbti Ukrainos oro erdvę neskraidymo zona, bet vilčių, kad tai bus atlikta, ypač nedaug.

„Nėra žvalgybos duomenų, kad Rusija ruoštųsi pulti Baltijos valstybes ar kokią kitą NATO šalį. Bet turime prisiminti, kad prieš tris mėnesius nebuvo jokių įrodymų, kad Rusija ruošiasi atakuoti Ukrainą. Pasaulis keičiasi mūsų akyse, ir mes turime būti pasiruošę ne tik tam, kas įvyko praėjusią savaitę, bet ir galvoti, kas gali įvykti kitą savaitę ar kitą mėnesį“, – žurnalistams kalbėjo į NATO būstinę atvykęs Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, Jungtinės Tautos, jei nori pasirodyti naudingos, turėtų priimti sprendimą, kad branduolinės elektrinės skelbiamos ne konfliktų zonomis, kur jokie kariniai veiksmai negali vykti.

„Taip pat turi būti paskelbti humanitariniai koridoriai, kad žmonės galėtų pabėgti. JT turėtų apie tai pradėti diskutuoti dabar“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis taip pat informavo, kad susitikime tikriausiai bus kalbama apie Ukrainos prašymą dėl neskraidymo zonos, tačiau NATO jau aiškiai pasakė, kad to nedarys.

Neeiliniame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime taip pat dalyvauja Aljanso partnerės Suomija ir Švedija bei ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio ir saugumo politikai Josepas Borrellis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prieš prasidedant NATO ministrų susitikimui pasmerkė Rusijos „beatodairiškumą“ dėl Ukrainos atominės elektrinės apšaudymo ir pareikalavo Maskvos nutraukti karą prieš savo kaimynę.

Susitikimo NATO metu planuojamas ir dvišalis ministro G. Landsbergio susitikimas su Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau.

Vėliau penktadienį kitame Briuselio gale vyks neeilinis ES užsienio reikalų ministrų tarybos posėdis, kurio metu bus aptariami tolesni bendri ES ir partnerių veiksmai, siekiant deeskaluoti situaciją, paramos teikimas Ukrainai ir civilių gyventojų apsauga.

Situaciją Ukrainoje pristatys Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. Susitikime taip pat dalyvaus NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Elizabeth Truss.

2022 03 04 12:56
Spausdinti