Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


M. GORBAČIOVO MIRTIS
G. Landsbergis: M. Gorbačiovo kariai žudė beginklius lietuvius, taip jį ir prisiminsime
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
G. Landsbergis.

Vakarų lyderiams reiškiant užuojautą dėl paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo mirties, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Lietuva niekada nešlovins šio politiko, nes jo kariuomenė žudė lietuvius, siekdama pratęsti okupaciją.

„Lietuviai nešlovins Gorbačiovo. Niekada nepamiršime paprasto fakto, kad jo kariuomenė žudė civilius gyventojus, kad pratęstų savo režimo okupaciją mūsų šalyje. Jo kareiviai šaudė į mūsų beginklius protestuotojus ir traiškė juos po savo tankais. Štai kaip mes jį ir prisiminsime“, – trečiadienį „Twitter“ paskyroje rašė diplomatijos vadovas.

M. Gorbačiovas po sunkios ligos mirė antradienį, eidamas 92-us metus.

Rusų politikas Sovietų Sąjungos komunistų partijos generaliniu sekretoriumi dirbo nuo 1985 iki 1991 metų.

Per 1991 metų sausio įvykius Lietuvoje žuvusių aukų artimieji siekė M. Gorbačiovo atsakomybės iki pat jo mirties.

Keturių žuvusiųjų – Vido Maciulevičiaus, Algimanto Petro Kavoliuko, Virginijaus Druskio, Apolinaro Juozo Povilaičio – artimieji šiemet kreipėsi į teismą su civiliniu ieškiniu.

Jie siekia įrodyti, kad tuo metu SSRS prezidento pareigas ėjęs, vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu būdamas M. Gorbačiovas turėjo kariuomenės kontrolę, tačiau nesiėmė priemonių užkirsti kelią agresijai Lietuvoje bei taip nesustabdė tarptautinio nusikaltimo vykdymo.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą iš viso žuvo 14 žmonių.

2022 08 31 12:45
Spausdinti