Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS GRASINIMUS
G. Landsbergis pasisakė apie branduolinių ginklų dislokavimą Baltijos šalyse
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Rusijos karinės pajėgos.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis, atvykęs į antradienį–trečiadienį vykstantį NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, įspėjo dėl Rusijos planų dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje. Ministro teigimu, Aljansas turi reaguoti.

Kovo pabaigoje Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija ketina Baltarusijos teritorijoje dislokuoti taktinius branduolinius ginklus. Paskelbta, kad tai bus padaryta liepos mėnesį. Būtent į tai atkreipė dėmesį G. Landsbergis kalbėdamas su žurnalistais prieš pat NATO ministrų susitikimo pradžią.

„Visų pirma tai neturi būti nepastebėta. Data, kai numatoma dislokuoti šią ginkluotę, yra liepa. Kas dar vyksta liepą? Vilniaus NATO vadovų susitikimas, – kalbėjo jis. – Visi laisvojo pasaulio lyderiai susirinks Vilniuje, o per keliasdešimt kilometrų bus perkeltos senos raketos. Tai tikrai žinutė mums.“

Kartu G. Landsbergis paminėjo, kad jau anksčiau buvo žinoma, jog branduoliniai ginklai dislokuoti Kaliningrade, tačiau naujausias Kremliaus žingsnis tik parodo, kad Baltarusija vis labiau praranda savo suverenumą. Visa tai esą reikalauja rimtos NATO reakcijos.

Turiu omenyje, kad mums reikia papildomų karinių pajėgų, oro gynybos sistemų Baltijos šalyse. Tai nusiųstų labai aiškią žinią tiems, kurie kalba apie branduolinius ginklus, jog mes į tai reaguojame rimtai.

„Visa regiono padėtis reikalauja rimtų žingsnių iš NATO, kalbant apie sulaikymą nuo bet kokių karinių veiksmų, ypač Baltijos regione. Mums reikia žiūrėti, kas įvyko po NATO Madrido viršūnių susitikimo, kaip saugumo padėtis pasikeitė. Turiu omenyje, kad mums reikia papildomų karinių pajėgų, oro gynybos sistemų Baltijos šalyse. Tai nusiųstų labai aiškią žinią tiems, kurie kalba apie branduolinius ginklus, jog mes į tai reaguojame rimtai ir mes didiname trijų mažų valstybių gynybą“, – paaiškino ministras.

Sulaukęs klausimo apie galimą branduolinio ginklo dislokavimą Lietuvoje, G. Landsbergis atsakė: „Ne, diskusijos apie tai nevyksta. Manau, kad turime pažvelgti į įsipareigojimus, padarytus Madride, ir tęsti juos.“

2023 04 04 17:36
Spausdinti