Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


GRĖSMĖ IŠ RYTŲ
G. Landsbergis: Rusija neketina sustoti specialiai iš Vašingtono
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
IQ
Susitikimas Vašingtone. Iš kairės: Latvijos užsienio reikalų ministras Krišjānis Kariņš, G. Landsbergis, A. Blinkenas ir Estijos užsienio reikalų ministras Margus Tsahkna.

Paskutinę savo vizito JAV dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu, o prieš tai dalyvavo Hudsono instituto rengtoje diskusijoje. Ministras teigė, kad Rusijos karo Ukrainoje planas A baigiasi Kyjivo pergale. O koks būtų planas B? Čia jau reikia pasitelkti skaičius, o tuomet tampa akivaizdu, kad „Rusija neketina sustoti“.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad prieš pradėdama plataus masto karą Ukrainoje Rusija turėjo 800 tūkst. karių. Dabar jų skaičius siekia 1,2 mln., o neseniai Kremlius paskelbė ir planus kariuomenę dar auginti iki beveik 2 mln. Užsienio reikalų ministro teigimu, tokių skaičių Europa nėra mačiusi nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Jei nesugebame [remti Ukrainos], tuomet kitos valstybės taip pat atrodys patrauklios [Vladimirui] Putinui. Kalbu apie Gruziją, Moldovą, kuri turi iš principo Rusijos kontroliuojamą teritoriją, kur rusai jau turi karių. (...) Ir tada kyla klausimas, ar gali būti mestas iššūkis NATO? Tai labai jautrus klausimas, visi sako, kad taip negali būti, mes kur kas galingesni. Taip, tokie esame dabar. Su tuo sutinku – esame geresni technologiškai, geriau pasiruošę, apsimokę ir kita. Bet Rusija dabar kariauja tikrą karą, didina savo kariuomenę ir tikisi, kad būsime nepasiruošę politiškai, ne kariniu atžvilgiu“, – teigė G. Landsbergis.

Prieš susitikimą su Baltijos šalių užsienio reikalų ministrais surengtoje spaudos konferencijoje A. Blinkenas pakartojo, kad visos trys valstybės yra glaudžios JAV sąjungininkės. „[Jos] yra NATO lyderės skiriant lėšas gynybai, taip pat paramą Ukrainai“, – kalbėjo A. Blinkenas.

2024 03 25 21:57
Spausdinti