Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


EUROPA
G. Landsbergis: Rusijos karas griauna stereotipus dėl Pietų ir Šiaurės Europos skirtumų
BNS
Lukas Balandis/BNS
Gabrielius Landsbergis.

Rusijos karas Ukrainoje keičia geopolitinius procesus ir griauna stereotipus dėl Pietų ir Šiaurės Europos skirtumų, sako vizitą Ispanijoje baigiantis Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Rusijos karas prieš Ukrainą keičia pasaulio šalių požiūrį į geopolitinius procesus. Dar niekada Europa nebuvo tokia vieninga vertindama išorines grėsmes. Griūva geografijos padiktuoti stereotipai ir stiprėja Pietų ir Šiaurės Europos bendrystės jausmas“, – ministerijos antradienį išplatintame pranešime pažymėjo ministras G. Landsbergis.

Jis Ispanijoje susitiko su šalies diplomatijos vadovu Jose Manueuliu Albaresu ir Ispanijos parlamento pirmininke Meritxell Batet Lamana.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, susitikimo metu užsienio reikalų ministrai aptarė Rusijos karo prieš Ukrainą poveikį ne tik Europai, bet ir Afrikos bei Pietų Amerikos žemynams, energetinės ir ekonominės diversifikacijos būtinybę.

Lietuvos ir Ispanijos diplomatijos vadovai taip pat pažymėjo būtinybę užtikrinti Rusijos vadovų atsakomybę už agresiją prieš Ukrainą.

Lietuvos ir Ispanijos užsienio reikalų ministrai taip pat pasirašė memorandumą, kuriuo sutarta rengti reguliarias konsultacijas tarp abiejų šalių įvairiais užsienio politikos klausimais. Pasak G. Landsbergio, šis dokumentas atveria kelius dar intensyvesniam bendravimui su Ispanija ir diplomatiniam bendradarbiavimui „ne tik Europos Sąjungos ir NATO darbotvarkių rėmuose, bet ir stiprinant ES ir Lotynų Amerikos ryšius“.

Pasak jo, simboliška ir tai, kad po vasarą vykusio NATO viršūnių susitikimo Madride Aljanso vadovai kitąmet kelsis į Vilnių. Jis pabrėžė, kad karas Ukrainoje paskatino debatus apie tarptautinių organizacijų atsakomybę, užtikrinant Europos kontinento saugumą bei šalių teritorinį integralumą.

„Barbariški Rusijos nusikaltimai Ukrainoje siunčia aiškią žinią - Ukraina turi tapti NATO dalimi“, - sakė G. Landsbergis.

Susitikime su Ispanijos M. Batet Lamana G. Landsbergis padėkojo už solidžią Ispanijos paramą Ukrainai ir aptarė dvišalio bendradarbiavimo klausimus.

„Ukraina turi laimėti, nes derybos reikštų galimybę, jog Europoje vėl būtų jėga perbraižomos sienos – to nė už ką negalime leisti. Vertiname Ispanijos paramą ir vertybėmis grįstą pasirinkimą ginti Ukrainos laisvę, suverenitetą, teritorinį vientisumą“, – pažymėjo ministras.

Lietuvos ir Ispanijos diplomatijos vadovai taip pat dalyvavo viešoje diskusijoje, G. Landsbergis susipažino su Ispanijos archyvuose saugomų dvišalių santykių istorijos dokumentų originalų paroda, skirta Lietuvos ir Ispanijos diplomatinių santykių 100-mečiui.

2022 12 20 09:30
Spausdinti