Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PARTNERIAI
G. Landsbergis su A. Blinkenu įsipareigojo toliau taikyti ekonomines sankcijas Rusijai
BNS
Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis vizito Jungtinėse Valstijose (JAV) metu su šios šalies valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu įsipareigojo toliau remti Ukrainą bei taikyti griežtas ekonomines sankcijas karą pradėjusiai Rusijai.

„Valstybės sekretorius A. Blinkenas ir užsienio reikalų ministras G. Landsbergis patvirtino, kad JAV ir Lietuva tvirtai remia Ukrainą, kuri gina savo teritoriją ir demokratiją nuo brutalios ir neišprovokuotos Rusijos invazijos. Abu vadovai įsipareigojo ir toliau taikyti Rusijai griežtas ekonomines sankcijas ir siekti, kad už Rusijos išpuolius atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – rašoma bendrame pirmadienį išplatintame pareiškime.

Šalių diplomatijos vadovai taip pat pabrėžė įsipareigojimą toliau teikti paramą Ukrainai, ginti jos suverenitetą bei paragino Rusiją nedelsiant nutraukti agresijos karą.

Anot antradienį išplatinto Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, susitikimo metu buvo aptartas NATO Rytinio flango stiprinimas, energetinis saugumas, transatlantinis atsakas į Kinijos politinį ir ekonominį spaudimą, o taip pat pasirengimas šių metų liepą Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

„Artėjant NATO susitikimui Vilniuje, itin svarbu su strateginiais partneriais ir draugais aptarti galimus viršūnių susitikimo rezultatus ir sutarti, kaip galime stiprinti NATO-Ukrainos praktinę ir politinę partnerystę bei dar labiau sustiprinti Rytų flango saugumą. Net ir pučiant nerimo bei netikrumo vėjams, turime sutelkti transatlantines pastangas vardan Ukrainos pergalės bei mūsų regiono saugumo“, – po susitikimo su valstybės sekretoriumi sakė G. Landsbergis.

Abiejų šalių diplomatijos vadovai įsipareigojo dirbti kartu, kad sustiprintų NATO atgrasymo ir gynybos priemones ir NATO partnerystę su Ukraina, kad būtų skatinami jos euroatlantiniai siekiai. Jie taip pat pabrėžė glaudaus bendradarbiavimo svarbą siekiant palaikyti taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką bei atremiant Kinijos spaudimą.

„G. Landsbergis išreiškė padėką už daugelį veiksmų, kurių JAV ėmėsi siekdamos paremti Lietuvą atlaikant Kinijos prievartą, ją paverčiant ekonomine galimybe“, – rašoma pareiškime.

Lietuva 2021 metais leido Taipėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Vilniuje. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą. Dėl to Europos Sąjunga praėjusių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją.

„Jie taip pat pakartojo glaudaus bendradarbiavimo svarbą siekiant palaikyti taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką, be kita ko, pripažindami JAV prisijungimo kaip trečiosios šalies svarbą prie PPO bylos, iškeltos prieš Kiniją dėl diskriminacinės prekybos praktikos Lietuvoje“, – pažymima diplomatijos vadovų pareiškime.

Tai buvo trečiasis G. Landsbergio susitikimas su A. Blinkenu per dvejus metus.

2023 03 07 10:09
Spausdinti