Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS AGRESIJA
G. Landsbergis: su kiekvienu pralaimėjimu Rusijos grasinimų girdėsime daugiau
BNS
BNS Foto
G. Landsbergis.

Su kiekvienu Kremliaus pralaimėjimu Ukrainoje grasinimų girdėsime vis daugiau, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Taip jis kalbėjo Maskvai perspėjus, jog Trečiasis pasaulinis karas yra reali tikimybė.

„Sulig kiekvienu rimtesniu pralaimėjimu tokių grasinimų girdėsime daugiau, man tai primena desperaciją“, – BNS antradienį iš Indijos, Naujojo Delio, teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vis dėlto jis pabrėžė, jog sunku prognozuoti, ką gali padaryti „nebūtinai adekvatus žmogus su atominiu mygtuku po pirštu“.

„Nacistinės Vokietijos grasinimai taip pat su kiekvienu pralaimėtu mūšiu vis garsiau skambėdavo“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Sąjungininkams Vokietijoje tariantis dėl tolesnės paramos Ukrainai, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kalbėdamas apie Trečiojo pasaulinio karo tikimybę, pareiškė, jog „tai realu, negalima to nuvertinti“.

Jis taip pat perspėjo Vakarus nenuvertinti padidėjusios branduolinio konflikto dėl Ukrainos rizikos bei nurodė, jog NATO „iš esmės“ dalyvauja kare su Rusija, aprūpindama Kyjivą ginklais.

Pozicija „iš pirmų lūpų“

Lietuvos užsienio reikalų ministras teigė susitikime Indijos ministru pirmininku Narendra Modi ir užsienio reikalų ministru Subrahmanyamu Jaishankaru galimo branduolinio konflikto klausimas nebuvo paliestas.

Naujasis Delis jau seniai bando išlaviruoti santykiuose su Vakarais ir Maskva, kuri tiekia Indijai didžiąją dalį ginklų. Tačiau dėl Rusijos invazijos į kaimyninę šalį išlaikyti šią pusiausvyrą darosi sudėtinga.

Indijos vyriausybė atvirai nepasmerkė Kremliaus ir nepalaikė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos, smerkiančios Maskvos agresiją.

Kiek anksčiau šioje šalyje lankėsi ir saugumo klausimus aptarė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.

„Nėra taip paprasta įtikinti valstybę, ypač beveik 1,5 mlrd. žmonių dydžio, pasirinkti kitą užsienio politikos kryptį po vieno pokalbio, bet aš manau, kad tiek U. von der Leyen, tiek B. Johnsono, tiek vienos kitos mažesnės šalies vizitas prisidės į bendrą balsų chorą, kviečianti pergalvoti. O ar tai pavyks, laikas parodys“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak jo, Lietuvos delegacija siekė pateikti situacijos matymą „iš pirmų lūpų, iš pirmų akių“.

„Matome tikrą pavojų, matome valstybę kuri užpuolė kitą suverenią valstybę“, – kalbėjo ministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 26 17:51
Spausdinti