Meniu
Prenumerata

sekmadienis, birželio 30 d.


PIETŲ KAUKAZAS
G. Landsbergis su kolegomis vyksta į Gruziją, bet ar juos įsileis?
BNS
ELTA
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis su Baltijos šalių ir Islandijos kolegomis antradienį vyksta į Sakartvelą, šios šalies valdantiesiems ketinant priimti prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, įplieskusį masinius protestus. Bet Gruzija gali jo neįsileisti.

„Sakartvele protestus įžiebęs „užsienio įtakos“ įstatymas nėra suderinamas su šalies europine kryptimi“, – komentare BNS sakė G. Landsbergis.

„Šiandien su Islandijos, Estijos ir Latvijos ministrais vykstame į Sakartvelą išreikšti susirūpinimo politikams ir susitikti su pilietine visuomene. Kviečiame Sakartvelo vyriausybę atsiimti šį įstatymo projektą ir patvirtinti pasiryžimą tęsti europinę integraciją“, – pridūrė jis.

Vizito metu G. Landsbergis su kolegomis trečiadienį ketina susitikti su Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili, parlamento pirmininku Šalva Papuašviliu, užsienio reikalų ministru Ilja Darčiašviliu, opozicijos ir neparlamentinių partijų atstovais, Sakartvelo jaunimu.

Tačiau šie planai gali žlugti, nes Gruzijos parlamentinei daugumai priklausanti „Liaudies jėgos“ partija teigia, kad vyriausybė turėtų aptarti, ar Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Islandijos užsienio reikalų ministrai „nusipelnė“ būti įleisti į šalį.

„Manome, kad aukščiausi Gruzijos vyriausybės pareigūnai turėtų susilaikyti nuo susitikimų su politikais, atvykusiais griauti mūsų šalies, – sakoma partijos, artimos valdančiajai „Gruzijos svajonei“, pareiškime. – Be to, kai tikrai žinome, kad pagrindinis jų pastarųjų dvejų metų pareiškimų prieš Gruzijos vyriausybę tikslas – įtraukti mūsų šalį į karą ir atidaryti antrąjį frontą prieš Rusiją, vyriausybė turėtų aptarti, ar šie politikai nusipelno būti įleisti į šalį.“

Sakartvelo premjeras Iraklis Kobachidzė anksčiau pareiškė, kad antradienį šios Kaukazo šalies parlamentas priims įstatymą dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms, nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašų į Rusijoje veikiantį teisės aktą dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą.

Protestuotojai, daugiausia jaunimas, yra įsiutę dėl įstatymo projekto ir sako, kad jis sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į Europos Sąjungą ir reikš demokratijos pabaigą šalyje.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina, kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Jei įstatymas bus priimtas, visos nepriklausomos nevyriausybinės (NVO) ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

ES antradienį perspėjo Sakartvelą, kad kontroversiško „užsienio įtakos“ įstatymo priėmimas trukdys jo siekiui prisijungti prie bloko.

„ES šalių narių pozicija yra labai aiški – jei šis įstatymas bus priimtas, tai bus rimta kliūtis Sakartvelui jo europinėje perspektyvoje“, – pareiškė ES atstovas Peteris Stano.

2024 05 14 12:07
Spausdinti