Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PREZIDENTO VETO
G. Nausėda apgaleistauja dėl Seimo sprendimo: šįkart dauguma atiteko „medžiotojų partijoms“
ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
Gitanas Nausėda.

Seimui priėmus įstatymą dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje, šalies vadovas Gitanas Nausėda apgailestauja. Anot jo, šį kartą parlamente „medžiotojų partijos“ nugalėjo prieš gyvūnų saugotojus.

„Lietuvoje yra tik dvi partijos – medžiotojų ir gyvūnų saugotojų. Gaila, kad šį kartą Seime daugumą turėjo pirmieji“, – komentare, kurį Eltai perdavė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, teigia G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį į kai kurių Seimo frakcijų balsavimą – nors daugelyje jų nebuvo vieningos pozicijos, G. Nausėdai užkliuvo parlamento liberalai ir demokratai „Vardan Lietuvos“.

„Liberalų sąjūdis ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, kuri didžiuojasi prisijungusi prie Europos Žaliųjų politinio bloko ir turėtų skleisti žaliųjų politinę mintį, susivienijo ir, matyt, ne paskutinį kartą. Manau, tai rudenį galės įvertinti rinkėjai“, – pridūrė prezidentas.

Ketvirtadienį Seimas atmetė prezidento veto dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje ir priėmė parlamentui grąžintą įstatymą be pakeitimų.

Tokį sprendimą palaikė 75 Seimo nariai, 39 pasisakė prieš, o susilaikė 10. Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, siūlymą turi palaikyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Šalies vadovas G. Nausėda grąžino parlamentui Medžioklės įstatymo projektą dar praėjusių metų gruodį, nurodydamas, jog naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas, siekiant kovoti su afrikiniu kiaulių maru ar prisidėti prie geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, prezidento vertinimu, įteisinus naktinius taikiklius, būtų labai sunku užtikrinti tokių prietaisų naudojimo kontrolę – ir administracinė, ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą faktiškai taptų nepritaikoma.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodį parlamentas nusprendė nuo gegužės medžiotojams leisti naudotis naktinio matymo taikikliais.

Prieštaringų vertinimų sulaukusio įstatymo iniciatoriai pasiūlė įteisinti naktinio matymo prietaisus medžioklėje, tačiau ragino aiškiai reglamentuoti ir riboti jų naudojimą. Projekte numatyta, kad naudoti naktinius taikiklius būtų galima medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

2024 03 14 12:50
Spausdinti