Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PAGALBA UKRAINAI
G. Nausėda: dėl haubicų Ukrainai spręsime atsižvelgę ne tik į kariuomenės vado patarimą
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
G. Nausėda.

Valstybės gynimo taryba dėl haubicų ir oro gynybos sistemų perdavimo Ukrainai spręs atsižvelgusi ne tik į kariuomenės vado patarimą to nedaryti, bet ir į politinę situaciją bei kitus aspektus, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Kariuomenės vadas turbūt taip tiesiogiai nesakė, kad nereikėtų ar reikėtų suteikti paramą Ukrainai dėl konkrečios karinės įrangos. Bet jo argumentai bus svarstomi ir tam tinkamiausias yra ne viešoji erdvė, o Valstybės gynimo tarybos posėdis“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Nausėda.

Jis kol kas nedetalizavo, kada tiksliai šis klausimas bus svarstomas.

„Viename iš artimiausiu posėdžių mes įvertinsime ne tik karinį patarimą, bet taip pat ir kitas komponentes – strateginę, politinę situaciją, ir priimsime galutinį sprendimą, kuris geriausiai tenkins mūsų nacionalinio saugumo interesus ir, be jokios abejonės, atspindės mūsų solidarumą su Ukraina“, – tvirtino šalies vadovas.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys prieš savaitę žurnalistams tvirtino, kad Valstybės gynimo tarybos posėdyje siūlys neperduoti Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Ukrainai.

Jo teigimu, šie pajėgumai yra reikalingi Lietuvos saugumui užtikrinti ir vykdyti įsipareigojimams NATO.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį stebėjosi, jog ginkluotės perdavimo arba neperdavimo Ukrainai klausimas svarstomas viešai.

Perduoti haubicų ir oro gynybos sistemų Lietuva svarsto sulaukusi Ukrainos prašymo. Vis dėlto kritikai sako, kad minimos ginkluotės perdavimas suardytų neseniai įgytus Lietuvos pajėgumus.

2022 11 04 13:33
Spausdinti