Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
G. Nausėda: ES turėtų išnaudoti krizę aplink Ukrainą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Twitter
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis (kairėje) ir Gitanas Nausėda (archyvinė iliustracija).

Prieš prasidedant ES ir Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimui, Europos lyderiai atskirai aptarė padėtį aplink Ukrainą.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad labai svarbu buvo gauti informaciją iš pirmų lūpų – Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo, kurie lankėsi Maskvoje ir susitiko su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Pasak G. Nausėdos, ES sankcijos galutine forma nebuvo pristatytos, bet jos galėtų atlikti atgrasymo vaidmenį.

„Žinia yra tokia, kad ES išlaiko labai vieningą poziciją, nuoseklią poziciją ir tai yra labai geras atgrasymo veiksnys Rusijos atžvilgiu“, – Lietuvos žurnalistams teigė prezidentas ir pridūrė, kad Rusija ir toliau testuos Vakarus, bandys išlaikyti įtampą, nes tai jai leidžia pasiekti geresnes derybines pozicijas.

Jis pažymėjo, kad ES galėtų pasinaudoti dabartiniu momentu ir suteikti Ukrainai „labai aiškią perspektyvą“ ES narystės.

Ketvirtadienį-penktadienį Briuselyje vyksta seniai planuotas ES ir Afrikos Sąjungos valstybių vadovų susitikimas, kuriame dalyvauja daugiau nei 40 Afrikos ir 27 Europos šalių vadovai. Tik paskutinę akimirką pakeista dienotvarkė ir prieš pat prasidedant susitikimui su afrikiečiais nuspręsta surengti neoficialų ES lyderių susitikimą padėčiai aplink Ukrainą aptarti.

Penktadienį G. Nausėda vyks į Miuncheną, kur susitiks su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu ir aptars Rusijos keliamas grėsmes NATO rytiniame flange. Penktadienį kartu su Latvijos ir Estijos vadovais numatytas susitikimas su JAV viceprezidente Kamala Harris. Susitikimo metu bus irgi aptarti saugumo klausimai ir galimas papildomų JAV pajėgų siuntimas į Lietuvą.

2022 02 17 17:30
Spausdinti