Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


G. Nausėda įvardijo, kokiomis sąlygomis Lietuva atsisakytų Kaliningrado tranzito ribojimų
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gitanas Nausėda.

Maskvos grasinimus kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl kompensacijų dėl Kaliningrado tranzito per Lietuvos teritoriją ribojimų, prezidentas Gitanas Nausėda vadina įžūliu informaciniu karu.

„Režimo įžūlumas tikrai nežino ribų. Tą mes matome ir kiekvieną dieną stebėdami karą Ukrainoje, ir matydami Rusijos kai kuriuos diplomatinius posūkius arba veiksmus. Žinote, jeigu kelti sąskaitas, tai Lietuva galėtų tiek daug sąskaitų pateikti Rusijai, įskaitant okupaciją, bet kažkodėl tų sąskaitų nenorima pripažinti. Taigi šiuo atveju eina kalba apie paprasčiausią informacinį karą“, – žurnalistams Briuselyje, kur trečiadienį vyko ES ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas, kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, taip Kremlius bando paveikti, suskaldyti Vakarų vienybę, „nes tai tikriausiai labiausiai šiuo metu neramina Maskvos režimą ir svarbiausia, kad mes šioms provokacijoms nepasiduotume.“

G. Nausėda taip pat paaiškino, kad Kaliningrado tranzito apribojimai ir tvarka buvo įvesta bendru visų ES šalių sutarimu, o Lietuva tik įgyvendina tai, todėl Maskvos pretenzijos neturi pagrindo. Tiesa, prezidentas paminėjo, kad viskas galėtų būti ir kitaip.

„Jei Rusija nori prekiauti laisviau ir grįžti prie normalesnio režimo su likusiu pasauliu, tai minimum, ką ji turi padaryti – išvesti visą kariuomenę iš Ukrainos, sumokėti reparacijas, atstatyti sugriautą ekonomiką“, – vardino jis ir čia pat pridūrė: „Bet niekas nesugrąžins žmonių gyvybių – kaip tai pataisyti?“

Trečiadienį Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos pareigūnams reikia atidžiai pasverti perspektyvas pateikti pretenziją PPO dėl nuostolių, kuriuos Rusija patyrė Lietuvai apribojus tranzitą į Kaliningradą.

„Kalbant apie teisminius kelius, žinoma, pirmiausia tai turės būti kruopščiai pasverta ir išnagrinėta teisininkų ir teisės ekspertų požiūriu, kad galimi žingsniai būtų suplanuoti geriausiu įmanomu būdu“, – sakė jis.

Anksčiau Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas pranešė, kad regiono valdžia rengia skaičiavimus Rusijos ekonominės plėtros ministerijai, kad ši galėtų pateikti ieškinį prieš Lietuvą PPO dėl sausumos tranzito apribojimo.

Šią vasarą Lietuva dėl ES sankcijų Rusijai apribojo sausumos tranzitą į Kaliningrado sritį per savo teritoriją. Šiuo metu prekės, kurioms taikomos ES sankcijos, į regioną geležinkeliu gali būti vežamos tik pagal kvotas, kurios neviršija pastarųjų trejų metų vidurkio.

Trečiadienį vykusiame ES ir ASEAN viršūnių susitikime prezidentas G. Nausėda savo kalboje taip pat paminėjo Rusiją. Pasak jo, svarbu, kad Pietryčių Azijos šalys būtų principingos ir pasmerktų Rusiją dėl karo Ukrainoje.

„Jeigu gavote pigesnių dujų pasiūlymą iš Kremliaus, neapsigaukite, tai dar vienas bandymas įgauti svertus politiniam šantažui. Bet koks energetinis bendradarbiavimas su agresoriumi yra pavojingas. Turime judėti energijos šaltinių diversifikacijos ir žaliosios energetikos linkme. Lietuva yra pasirengusi dalintis savo patirtimi vystant SGD projektus“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėda pabrėžė, kad Pietryčių Azijos valstybių principinga laikysena Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu – Rusijos veiksmų pasmerkimas ir atsakomybės reikalavimas – yra itin svarbūs.

Ketvirtadienį Europos lyderiai rinksis į Europos Vadovų Tarybos posėdį, kur daugiausia dėmesio bus skiriama sankcijoms Rusijai, paramai Ukrainai ir energetikos klausimams.

2022 12 14 19:00
Spausdinti