Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GYNYBA
G. Nausėda kritikuoja A. Anušauską dėl viešų pasisakymų apie „Leopard“ tankus
ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
G. Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda kritikuoja krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską, pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) viešai paskelbusį apie planus pasirašyti ketinimų protokolą su Vokietijos tankų „Leopard“ gamintojais. Šalies vadovas nurodo, kad VGT sutarė tokia riboto naudojimo informacija viešai nesidalinti.

„Mes susitarėme Valstybės gynimo taryboje, kad laikomės nuostatos, kad dalykai, kurie yra riboto naudojimo, ir turėtų būti riboto naudojimo – o ne išėjus tuoj pat skelbti „Facebook“, – trečiadienį lankydamasis Šilalės rajone žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Suprantu, kad galbūt kažkam atrodo labai svarbus darbų baras pasidalinti šviežiausia informacija „Facebook“, bet tai tikrai neturėtų būti pagrindinė nei ministro, nei kito valstybės pareigūno funkcija“, – pabrėžė jis.

Daukanto aikštės lyderis pabrėžė, kad tokia informacija – apie planuojamus ginkluotės pirkimus ar ketinimų protokolus – gali turėti ir tolimesnių pasekmių santykiams su sąjungininkais. Be to, pažymėjo jis, tai gali kelti ir papildomų nacionalinio saugumo iššūkių.

„Visada tokiais atvejais reikia pagalvoti apie antrines pasekmes, kokias gali sukelti paskelbdamas tokią informaciją viešai. Čia kalbu tiek apie mūsų draugus, tiek apie mūsų partnerius, tiek ypatingai apie mūsų nedraugus, kurie ištempę ausis klausosi šios informacijos ir daro savo išvadas“, – akcentavo prezidentas.

Todėl jis paragino susilaikyti nuo tokių viešų pasisakymų ir informacijos skleidimo.

„Reikėtų nuo šito susilaikyti. Gaila, kad apie tai tenka vis priminti, atrodo, suaugusiems žmonėms, kurie yra Valstybės gynimo tarybos nariai. Tikiuosi, kad padarysime tinkamas išvadas“, – vylėsi prezidentas.

ELTA primena, kad pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Planuojamas tankų įsigijimas bus didžiausias Lietuvos pirkinys, sako prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys – tam planuojama skirti apie 2 milijardus eurų. Pasak jo, galutinio sprendimo pirkti vokiškus tankus „Leopard“ dar nėra, todėl ketinimų protokolas reiškia tik tai, kad Lietuva siekia gauti daugiau informacijos apie galimus technikos įsigijimus.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė kritikos ne tik iš opozicijos, bet ir valdančiosios koalicijos bendražygių. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo.

K. Budrys neatsako, ar viešais pareiškimais apie „Leopard“ tankus A. Anušauskas susilpnino Lietuvos derybines pozicijas

G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys neatskleidžia, ar, jo nuomone, krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko vieši pareiškimai apie ketinimų protokolus su Vokietijos „Leopard“ tankų gamintojais pakenkė Lietuvos derybinėms pozicijoms.

„Vertinimu nesidalinsiu. Žinoma, aš jį (vertinimą – ELTA) turiu, bet nesidalinsiu. Galiu pakomentuoti, kas buvo Valstybės gynimo taryboje“, – trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams sakė K. Budrys.

Klausiamas, kodėl esmingai skiriasi Prezidentūros ir Krašto apsaugos ministerijos (KAM) komunikacija, vienai institucijai kalbant apie naujus kariuomenės įsigijimus aptakiai, o kitai – detalizuojant, su kuo ir kada pasirašomi ketinimų protokolai, K. Budrys tiesiogiai neatsakė. Tačiau G. Nausėdos patarėjas nurodė, kad dėl to, kaip komunikuoti VGT sprendimus, posėdyje buvo tartasi.

„Buvo apsitarta ir dėl komunikavimo“, – teatsakė K. Budrys, nedetalizuodamas, ar tokios Daukanto aikštės ir KAM pozicijos ir buvo susitarimo dalis.

2023 07 26 13:56
Spausdinti