Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


MOKESČIŲ REFORMA
G. Nausėda: mokesčių reforma reikalinga ne EK, o mums patiems
BNS
Žygimantas Gedvila/ELTA
Valdis Dombrovskis ir Gitanas Nausėda.

Lietuvai delsiant priimti kai kurių mokesčių įstatymus ir taip rizikuojant prarasti dalį Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad reforma pirmiausia yra Lietuvos interesas.

„Mokesčių reforma yra reikalinga ne Europos Komisijai, ne dar kažkam kitam išorėje. Mokesčių reforma yra mūsų pačių interesas, bet ji turi būti įgyvendinta protingai, racionaliai, nepažeidžiant mūsų konkurencingumo ir pirmiausia tarnauti mūsų gerovei, mūsų labui“, – po susitikimo su EK vicepirmininku Valdžiu Dombrovskiu spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas teigė, kad mokesčių reforma galėjo būti jau išdiskutuota bei priimta, o to nepadarius Lietuva gali prarasti šimtus milijonų eurų.

„Mes juk patys – nevertė kažkas iš išorės – prisėmėme tam tikrus kriterijus RRF lėšų srautams gauti ir dabar jau nebegali būti atsiprašymo, kad štai mes nepagalvojome, kad viskas taip staiga užtruks. Viskas buvo Seimo ir Vyriausybės rankose ir mokesčių reforma buvo pradėta diskutuoti jau gerokai anksčiau ir galėjo būti iki šio laikotarpio įgyvendinta – to neatsitiko“, – sakė G. Nausėda.

„Kuomet mes kalbame, kad vienas ar kitas pasiūlymas gali kainuoti mūsų biudžetui keliolika ar keliasdešimt milijonų eurų, reikia galvoje turėti kontekstą, kad jeigu neįgyvendinsime šio reikalavimo ir nesusitarsime su Europos Komisija, mes galime prarasti arba netekti galimybės šiuo metu naudotis šimtais milijonų eurų“, – pridūrė šalies vadovas.

Vis dėlto, jo teigimu, „kažkokios mokesčių reformos tikrai nereikėtų“. Pasak G. Nausėdos, ji turi būti efektyvi, socialiai teisinga ir padidinti mokestinę bazę.

Šalies vadovas pažymėjo, kad būtina siekti, jog Lietuva gautų visas numatytas RRF lėšas.

EK vicepirmininko Valdžio Dombrovskio teigimu, Lietuvos RRF plano įgyvendinimas „yra progresuojantis“, tačiau lėšas stabdo ekonominiam augimui trukdantys mokesčiai bei neefektyvios lengvatos.

„Tie klausimai turi būti aptarti mokesčių reformos kontekste, kad būtų galima atrakinti lėšas, kurios dabar yra užrakintos, kad jos pradėtų plaukti į Lietuvą“, – spaudos konferencijoje sakė V. Dombrovskis.

V. Dombrovskis anksčiau BNS teigė, kad mokesčių reforma yra svarbi RRF paramos Lietuvai dalis. Be to, yra konkretūs etapai ir tikslai, kuriuos reikia pasiekti, kad būtų gautas RRF finansavimas.

Europos Komisija šiais metais Lietuvai jau pervedė daugiau nei pusę milijardo eurų, tačiau 26 mln. eurų buvo sulaikyti dėl laiku neįgyvendintų su mokesčiais susijusių reikalavimų. Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau sakė, kad mokesčių reformai įstrigus, Briuselis sustabdytų pervedimus, o neišmokėtų lėšų suma būtų kur kas didesnė negu dabar sulaikyti 26 mln. eurų.

Pasak G. Skaistės, lėšos įšaldytos iki spalio 28-osios – iki tol reikia priimti kai kurių mokesčių pataisų įstatymus.

Vieną iš jų – „žaliųjų“ akcizų paketą – Seimas jau priėmė gegužę, dar liko priimti NT mokesčio pataisas. Jei šiuos įsipareigojimus Lietuva įvykdys, sulaikytą 26 mln. eurų sumą Vyriausybė gautų kitų metų pradžioje.

Valdantiesiems rugpjūčio pabaigoje nutarus neskubėti mokesčių reformos priimti šiais metais, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė BNS tuomet sakė, bus imamasi NT mokesčio svarstymo, nes nuo jo priklauso RRF lėšų skyrimas Lietuvai.

2023 09 08 13:05
Spausdinti