Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
G. Nausėda: NATO durys yra atviros, tačiau reikia padėti jas rasti
Agnė Piepaliūtė
Liepa Žeromskaitė
Josvydas Elinskas/ELTA
Gitanas Nausėda.

NATO susitikimo metu Vilniuje Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, atsakydamas į žurnalistų klausimus, sakė, kad reikia kartoti mantrą, kad NATO durys yra atviros, tačiau Aljansas turėtų nurodyti, kaip jas rasti. Jo teigimu, vienybė turi būti produktyvi, o NATO susitikimas Vilniuje gali tapti to pavyzdžiu.

„Neseniai su J. Bidenu kalbėjau, kad Ukraina tikrai turi galimybę tapti visaverte NATO nare, kai tik pasibaigs karas. Ukraina siekia narystės ES. Ši šalis net ir karo metu sparčiai įgyvendina reformas, kovoja su korupcija“, – sakė Lietuvos prezidentas G. Nausėda.

G. Nausėda tikisi, kad nepasikartos Bukarešto susitikimo scenarijus, o po karo Ukraina gaus kvietimą į NATO.

„Bet tikiuosi, kad Ukraina tą signalą gaus, nepasikartos Bukarešto susitikimo scenarijus. Tikiuosi, kad bus sukurtas planas Ukrainai. [...] Tai rodo, kad darome pakankamai, jog komunikuotume savo broliams ir seserims Ukrainoje pozityvią žinutę. Tikiuosi, kad šios naujienos iš Vilniaus sustiprins kovinę ukrainiečių dvasią, kad jie kovos ir toliau ir kad mes būsime gan tvirti, kad palaikytume Ukrainą iki pergalės“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

G. Nausėda taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos Achilo kulną – Suvalkų koridorių. Jis kalbėjo, kad Aljanso gynybos planai atliepia pasikeitusią geopolitinę situaciją ir jau yra imtasi iniciatyvų, kad būtų vykdoma daugiau pratybų šioje vietoje.

„Parama Baltijos šalims yra, norėtume, kad ta parama atvyktų ir būtų teikiama greičiau, sprendimai turėtų būt greitesni, turint omenyje Lietuvos pasienį. [...] J. Bidenui minėjau, kad Baltarusija tampa bėda. Nekalbame apie 2020 m. Baltarusiją, neturėkime iliuzijų, ši šalis nebėra nepriklausoma. Ji tapusi Rusijos gubernija, platforma Rusijos pajėgoms, kurios ten gali planuoti operacijas prieš Ukrainos pajėgas. Paskelbta žinia apie taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijos žemėje, ir mes žinome, jog tai tik laiko klausimas, kada tas dislokavimas bus baigtas. [...] Visi šie dalykai kaip visuma rodo, kad saugumas mūsų regione nėra stabilus, situacija tik prastėja, tikiuosi, kad šią žinią sugebėsime komunikuoti savo sąjungininkėms ir šis klausimas taps mūsų diskusijų tema“, – tvirtino Lietuvos prezidentas.

2023 07 11 11:50
Spausdinti