Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


GYNYBA
G. Nausėda: papildomų JAV karių siuntimas į Baltijos šalis rodo situacijos rimtumą
BNS
BNS foto
G. Nausėda.

Papildomos JAV karinės pajėgos sustiprins Baltijos valstybių saugumą, tai rodo situacijos rimtumą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis antradienį pasveikino JAV prezidento Joe Bideno sprendimą pasiųsti papildomų pajėgų į Lietuvą, Latviją ir Estiją. Toks sprendimas priimtas Vakarams toliau nuogąstaujant dėl plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Tai svarbus sprendimas stiprinant Baltijos regiono saugumą, atitinkantis susiklosčiusios situacijos rimtumą“, – BNS perduotame komentare sakė G. Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė padėkojo J. Bidenui už šį sprendimą.

„Ačiū, prezidente Joe Bidenai, kad atkreipėte dėmesį į siaubingą mūsų saugumo aplinkos pokytį ir pažadėjote JAV pastiprinimą Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos pajėgumams“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

„Negalime pasirinkti kaimynų. Tačiau, ačiū Dievui, galime pasirinkti draugus ir sąjungininkus! Lietuva pasirinko, kaip ir Ukraina!“ – teigė ji.

„Baltijos šalys yra patikimos sąjungininkės ir toks sprendimas mūsų saugumo situaciją ženkliai sustiprins“, – feisbuke parašė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Anot jo, nors Lietuvoje jau yra stipriausia NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė, JAV batalionas bei sustiprinta oro policijos misija, šalis siekia nuolatinio amerikiečių buvimo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas tvirtina, kad JAV prezidento žingsnis – itin svarbus stiprinant Rusijos atgrasymo architektūrą.

„Lietuva to siekė nuo pat šios saugumo regione krizės pradžios, kurią sukėlė Rusija. Tai kėlė ir mūsų parlamentinė delegacija, kai prieš dvi savaites lankėmės JAV Kongrese“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo parlamentaras.

„Visada laikėmės pozicijos, kad atgrasymo architektūros dalimi turi būti kuo didesnis priešakinių pajėgų dislokavimas Baltijos šalyse, nuolatinis, be pertrūkių amerikiečių karinis buvimas. Be to, Baltarusijoje dislokavus 30 tūkst. Rusijos karių keičiasi saugumo situacija“, – tvirtina jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 22 22:26
Spausdinti