Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PAGALBA UKRAINAI
G. Nausėda pokalbyje su A. Blinkenu: NATO privalo padėti Ukrainai karinėmis priemonėmis
BNS
BNS foto
A. Blinkenas ir G. Nausėda.

Norint išvengti Trečiojo pasaulinio karo, NATO privalo pradėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant karines, sako prezidentas Gitanas Nausėda

Kaip pirmadienį pranešė Prezidentūra, tai G. Nausėda akcentavo pokalbyje su Vilniuje viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu.

Jie aptarė pustrečios savaitės besitęsiančią Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą bei grėsmes, kylančias Baltijos šalių saugumui ir visai euroatlantinės erdvės saugumo architektūrai, teigiama pranešime.

„Privalome padėti Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant karinėmis. Jei norime išvengti Trečiojo pasaulinio karo, tą turime padaryti dabar. Rusija yra ilgalaikė grėsmė NATO sąjungininkams ir visos Europos saugumui. Ši grėsmė išliks nepriklausomai nuo to, kaip baigsis Rusijos karinė invazija Ukrainoje. Turime rimtai ruoštis gynybai“, – sakė prezidentas.

G. Nausėda susitikime pabrėžė, kad neišprovokuoti ir nepateisinami šiandieniniai Rusijos kariniai veiksmai griauna taiką Europoje ir privalo būti sustabdyti kolektyvinėmis Vakarų pastangomis.

Pasak Prezidentūros, G. Nausėda padėkojo už nuoseklią ir ilgametę JAV paramą Lietuvos valstybingumui, lyderystę įtvirtinant saugios ir laisvos Europos viziją, taip pat už JAV teikiamą karinę paramą Lietuvai.

Susitikime aptarta būtinybė didinti gynybinius pajėgumus Baltijos regione, tarp jų ir oro gynybą, pabrėžta JAV karinio buvimo stiprinimo Lietuvoje ir Baltijos šalyse svarba.

Pasak šalies vadovo, Rusijos karinės grėsmės akivaizdoje nebeužtenka efektyvaus atgrasymo strategijos, ją turi keisti pilno pasirengimo gynybai strategija.

Prezidentas pažymėjo, kad Lietuva yra pasirengusi priimti JAV rotacines pajėgas nuolatinio buvimo pagrindais ir papildomus JAV karius.

JAV Lietuvoje šiuo metu yra dislokavusi apie pusę tūkstančio karių, keturis naikintuvus F-35.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 07 11:49
Spausdinti