Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
G. Nausėda su V. Zelenskiu Kyjive aptarė situaciją fronte, Lietuvos teikiamą paramą
BNS
president.gov.ua
Gitanas Nausėda ir Volodymyras Zelenskis.

Ukrainoje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptarė situaciją fronte, karinę paramą, Ukrainos euroatlantinę integraciją.

Kaip pranešė Prezidentūra, susitikime prezidentas teigė, kad Lietuva ir toliau tvirtai palaiko Ukrainą kovoje prieš agresorių ir tęs karinę paramą.

„Remsime Ukrainą tol, kol pergalė prieš blogį bus pasiekta. Lietuva ir toliau padės Ukrainai ginklais ir amunicija, rengs karių apmokymus ir teiks finansinę paramą. Tai yra mūsų bendra kova už laisvę“, – sakė prezidentas.

Pasak šalies vadovo, Lietuva patvirtino ilgalaikį karinės paramos Ukrainai planą, kurio vertė sudaro apie 200 milijonų eurų. Tikimasi, kad jau rugsėjo mėnesį Ukrainą pasieks Lietuvos tiekiama karinė įranga – NASAMS sistemos.

Šalies vadovas išreiškė Lietuvos palaikymą V. Zelenskio taikos formulei ir pabrėžė, kad taikos derybos ilgalaikių rezultatų gali atnešti tik tuomet, jei bus paremtos Ukrainos nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo pripažinimu.

Lietuvos vadovas susitikime pabrėžė, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje priimti sprendimai turėtų pagreitinti NATO ir Ukrainos suartėjimo procesą. Prezidentas išreiškė lūkestį, kad naujai įsteigta NATO ir Ukrainos Taryba tarnaus kaip naudingas politinis įrankis, o ilgalaikė NATO šalių paramos ir atgrasymo programa Ukrainai padės kovoje su agresoriumi.

Lietuvos vadovas su Prezidentu V. Zelenskiu taip pat aptarė Ukrainos stojimo į ES procesą, akcentavo, kad Lietuva tvirtai palaiko Ukrainos eurointegracijos siekius ir rems šalį integracijos į ES kelyje.

„Niekam nekyla abejonių, kad Ukraina yra Europa. Ukrainos ateitis yra Europos Sąjungoje. Tai, kad šaliai pavyko įgyvendinti reformas, nepaisant kruvino karo, yra verta pagarbos. Lietuva yra pasirengusi padėti Ukrainai tiek reformų, tiek tolesniame eurointegracijos kelyje“, – teigė prezidentas.

Tuo metu Ukrainos prezidentas „Telegram“ paskelbė, jog vertina Lietuvos prisijungimą prie bendros G7 deklaracijos dėl paramos Ukrainai.

„Karinė ir techninė pagalba, įskaitant Ukrainos gynybos pajėgų mokymą ir reabilitaciją, yra labai svarbi. Aptarėme bendradarbiavimą maisto saugumo srityje. Ypatingas dėmesys skiriamas alternatyvių Juodosios jūros grūdų iniciatyvos maršrutų kūrimui“, – teigė V. Zelenskis.

Jis pabrėžė esąs dėkingas prezidentui G. Nausėdai, Lietuvai ir visai Lietuvos žmonėms už reikšmingą paramą jo šaliai ir žmonėms, teigdamas, kad „istorinė mūsų tautų vienybė priartina taiką visai Europai“.

2023 08 23 15:16
Spausdinti