Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAGALBA
G. Nausėda teikia siūlymus Seimui didinti NPD ir mokėti 100 eurų išmoką
BNS
BNS foto

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį Seimui teikia siūlymus didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir mokėti vienkartines 100 eurų išmokas kai kurioms labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms, pranešė prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

„Šiandien prezidentas teikia dviejų įstatymų pakeitimus Seimui ir tikisi, kad kitą savaitę neeilinėje Seimo sesijoje jau galėsime pradėti diskutuoti su sprendimų priėmėjais šitą klausimą“, – spaudos konferencijoje sakė I. Segalovičienė.

Siekiant sušvelninti išaugusios infliacijos padarinius, G. Nausėda praėjusią savaitę pranešė siūlysiantis didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų. Be to, jis siūlo mokėti vienkartines 100 eurų išmokas pensininkams, daugiavaikėms ar sunkiai besiverčiančioms šeimoms.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad prezidento siūlomos vienkartinės išmokos daliai gyventojų gali dar labiau „įpūsti infliacijos malūną“, tačiau I. Segalovičienė teigė tokių rizikų neįžvelgianti.

„Jei pasižiūrėtume į infliacijos struktūrą, tai ji yra būtent sąlygota tam tikrų sąnaudų augimo, medžiagų ir taip toliau, tai nėra grynoji vartojimo infliacija. Pernai, kai iš tiesų buvo vykdoma aktyvi anticiklinė politika suteikiant žmonėms pagalbos priemones, matėme, kad infliacija neaugo taip sparčiai ir dabartinė infliacija yra kitokio pobūdžio, jos kilmė ne iš vartojimo, ir rizikos šitam klausimui nėra“, – teigė prezidento patarėja.

Anot jos, šiuo metu svarbiausia taikyti fokusuotą socialinę politiką infliacijos pasekmėms mažinti.

Susitikime dalyvavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė teigė pritarianti siūlymui didinti NPD. Tačiau ji pabrėžė, kad sprendimas turi būti kompleksinis, didinant mokesčius daugiau uždirbantiems asmenimis.

„Turime išspręsti kitą įsisenėjusią problemą, kuriai eilės kadencijų Seime padeda į stalčių ir nesprendžia. Turime aktyviai imtis sprendimų dėl didesnių mokesčių kitoms su ne darbo santykiais susijusioms pajamos“, – spaudos konferencijoje kalbėjo I. Ruginienė.

„Kai eiliniam darbuotojui šiandien sunku susimokėti sąskaitas, turime matyti ir kitą vaizdą. Tie, kurie gauna pajamas 100 tūkst. ir daugiau, kelis milijonus per metus, šiai dienai moka mokesčių mažiau“, – pridūrė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 09 10:41
Spausdinti